Ankaran

Leži vzdolž morja na južnem pobočju Ankaranskega (oziroma Miljskega) polotoka. Gre za zdraviliško in turistično obmorsko naselje v Koprskem zalivu. Ankaran in Debeli rtič sta eni izmed pomembnejših turističnih središč slovenske obale.  

Z bogatim sredozemskim rastlinjem, vinorodnim okolišem in oljčnimi nasadi je vsekakor vreden obiska. Zaradi blagodejnega učinka morja in milega podnebja se je konec 19. stoletja tu začela razvijati zdraviliška, kasneje pa še turistična dejavnost, po katerih je to območje prepoznano danes. Območje Ankarana je bilo naseljeno že v rimskem času in se je imenovalo Ancaria.

V neposredni bližini Ankarana leži Debeli rtič, ki je poznano po mladinskem zdravilišču. Debeli rtič je rt na skrajnem severnem koncu slovenske obale tik ob italijanski meji. Na njem ni nastalo nobeno večje naselje – na njej stoji le nekaj samostojnih hiš, počitniških hišic in pa mladinsko zdravilišče Debeli rtič. Prav zaradi tega se je na tem mestu ohranila neokrnjena slovenska obala – danes je park na Debelem rtiču zavarovan.

Mesto Ankaran ponuja prostrano plažo s številnimi pomoli – tudi sence ob sami plaži je dovolj. Na vseh urejenih plažah je na voljo bogata gostinska ponudba in različne restavracije z raznoliko dnevno ponudbo jedi.

Kamp Adria se nahaja tik ob morju in se nahaja pretežno v senci. Senčno zavetje nudijo borovci, ki jih je polno naokrog. V neposredni bližini so še igrišča, sprehajalne poti in različne možnosti za kolesarjenje.

Del obale, kjer lahko najdemo ogromno školjk in polžkov, je tako imenovano pokopališče školjk. Je zelo priljubljena in zanimiva destinacija ravno med otroki. Dokler je ta čudoviti košček obale še na voljo, se ga splača obiskati – čeprav po pripovedovanju domačinov tam ni več tako lepo, kot je bilo pred leti. Kako ga najdemo? Ko se peljemo po cesti za Ankaran, opazimo kak kilometer ali dva pred samim mestom odcep za zaliv Sv. Katarino. Tu zavijemo levo na stransko cesto in po nekaj metrih pridemo do majhne marine in nogometnega igrišča, kjer lahko parkiramo. Shojena stezica nas nato vodi ob vzhodnem robu marine do sipine, kar je približno 5 minut hoje od parkirišča.

Če vam vse to ni dovolj, se lahko odpeljete v 7 kilometrov oddaljen Koper, ali pa v Trst, ki je od Ankarana oddaljen le 19 kilometrov.

Kot zanimivost naj navedem, da se na Ankaranskem polotoku  nahaja edini sredozemski slani travnik v Sloveniji. Nahaja se med Sv. Katarino in Sv. Nikolajem. Travnik je za obiskovalce dostopen po dvignjeni leseni učni pešpoti.

Ankaran leži na Miljskem polotoku, Hrvatini pa ležijo na Miljskem hribu. Hrvatini so manjša vasica na nadmorski višini 169 metrov. Gre za odmaknjen košček narave nedaleč stran od Ankarana. Vasice še nisem obiskala, vem pa, da je tu razgled ob jasnem vremenu res čudovit. Razgled s tega kraja se razprostira na celotno slovensko obalo in Trst. Hrvatini so od Ankarana oddaljeni le dobra 2 kilometra, peš pa boste do tja potrebovali le dobrih 40 minut nezahtevne hoje.

Ankaran je nekoliko manj poznan kraj na slovenski obali in če iščete bolj miren kotiček, je Ankaran prava izbira.

Fotogalerija

Dodaj odgovor