Bohinjsko jezero

Bohinj lahko označimo za zeleno oazo, ki leži v osrčju Triglavskega narodnega parka. Razteza se vse preko zgornje in spodnje Bohinjske doline, Nomenjske doline ter osrednjega dela Bohinjskega jezera, ki je turistično tudi najbolj oblegan.

Bohinjska dolina je najbolj znana prav po Bohinjskem jezeru. Največje stalno in naravno jezero leži v ledeniško izoblikovani jezerski skledi v Julijskih Alpah. Glavni pritok jezera je Savica, ki se pri Ukancu izliva v jezero. Jezero je hkrati tudi pretočno, saj iz jezera teče reka Jezernica, ki se le po nekaj 100 metrih združi s pritokom Mostnica, skupaj pa tako pričneta tvoriti večjo reko, Savo Bohinjko.

Bohinjsko jezero leži v osrčju Triglavskega narodnega parka in velja za naravno znamenitost. Po površini ga v Sloveniji presegata le presihajoče Cerkniško jezero (kadar je napolnjeno) in umetno narejeno Ptujsko jezero.

Jezerska kotlina je v današnji obliki nastala pred približno 10.000 leti. Nad dolino se strmo vzpenjajo Fužinarska planota in Pršivec na severu, Vogel na jugu ter planota Komna na zahodu. Ob obali ležita čudoviti naselji Ribčev Laz in Ukanc, v neposredni bližini pa Stara Fužina.

Jezero je za ljubitelje vodnih aktivnosti primerno skoraj celo leto. V njem lahko plavate, se vozite s čolnom, surfom, kajakom ali kanujem, lovite ribe, kolesarite ali se potapljate. Pozimi, a bolj redko, jezero tudi zamrzne. Okrog jezera se lahko tudi sprehodite.

Jezero predvsem v poletnih mesecih nudi prijetno osvežitev. Voda je čista, temperatura jezera v poletnih mesecih niha med 19 in 22 stopinj Celzija. Na površini se jezero lahko segreje tudi do 22 stopinj Celzija, spodaj pa je voda malce hladnejša. Jezero ima kar nekaj obljudenih plaž, med njimi sta najbolj priljubljeni plaža Ukanc in Fužinski zaliv. Zaradi gozda, ki objema jezero, je sence za obiskovalce na pretek.

V Bohinju se nahajata tudi dva kampa, ki sta med ljubitelji kampiranja zelo priljubljena v poletnih mesecih, zato je tam potrebna vnaprejšnja rezervacija. Tudi ostalih možnosti nastanitev ob jezeru je veliko (tako hotelskih koz zasebnih), prav tako pa je na voljo pestra gostinska ponudba.

Najbolj prepoznavna znamenitost v Bohinju je cerkev sv. Janeza Krstnika. Pozdravi nas takoj po prečkanju mostu v Ribčevem Lazu.

Parkiranje je možno na označenih parkiriščih, ki so plačljiva in kar precej draga. Vendar vseeno ceneje, kot če parkirate na neurejenem parkirišču, saj boste po vsej verjetnosti prejeli obvestilo redarstva. Če se boste pripeljali v Bohinj z avtomobilom je najbolje, da preverite kakšne so možnosti parkiranja, imajo pa tudi pogosto organizirane javne brezplačne prevoze, kar je tudi predstavljeno na njihovi spletni strani. S tem se boste izognili ‘stresu’ ob prometnih konicah, kot so sončni vikendi in na vrhuncu turistične sezone.

Kam še lahko greste v okolici Bohinja? V bližini se nahaja Vogel (na katerega se lahko zapeljete z gondolo), kjer je iz zgornje postaje čudovit razgled na jezero in okoliške hribe. Ena izmed naravnih znamenitosti je Slap Savica, ki ga skoraj morate obiskati, če ste v teh krajih. V Stari Fužini je začetek poti skozi Korita Mostnice in dolino Voje, Bohinj pa je navsezadnje tudi čudovito planinsko izhodišče, kot na primer vzpon na Vogar z čudovitim razgledom na samo jezero.

V Kamnjah pri Bohinjski Bistrici  se nahaja zanimiva arhitekturna kolesarska brv čez reko Savo Bohinjko. Leseni most na Rju povezuje oba bregova in je nastal kot del slikovite kolesarske poti od Bohinjskega jezera do Bohinjske Bistrice. Most pa ne uporabljajo le kolesarji, temveč tudi pešci. Stoji na zelo lepem mestu, zato si ga je vredno ogledati.

Bohinj z okolico ponuja raziskovanje po neizmernih naravnih lepotah, saj njegov večji del leži na območju Triglavskega narodnega parka. Narava, svež zrak in tudi vzdušje ob Bohinjskem jezeru je malce bolj umirjeno kot ob Blejskem jezeru, zato kar kliče, da ga obiščete.

Fotogalerija

Dodaj odgovor