Gornja Radgona (Radgonski grad)

Gornja Radgona je mesto tik ob meji z Avstrijo, ki leži na desnem bregu Mure. Slovenijo in Avstrijo čez reko Muro povezuje t. i. ‘most prijateljstva’. V Gornji Radgoni si lahko ogledamo kar nekaj zanimivosti, najbolj zanimiv med njimi pa je prav gotovo Radgonski grad.

Grad je bil prvič omenjen leta 1211, sedanjo podobo pa mu je dal leta 1775 grof Leopold Herberstein. Stoji na 265 metrov visokem grajskem griču, od koder seže lep razgled po Pomurju in avstrijskem Grabenlandu.

Leta 1991, ko je bil grad popolnoma izropan in uničen, je razpadajoče grajsko poslopje vzel v najem podjetnik Milan Herzog. Grad je z lastnimi sredstvi obnovil in mu povrnil nekdanji grajski sijaj.

Grad je imel v svoji dolgi zgodovini bogato notranjo opremo: v sobanah so viseli številni portreti Auerspergov, sobe pa so imele tudi visoke lončene peči. V gradu je bila včasih tudi bogato opremljena grajska kapela Svete glave, vendar pa je bilo to skozi stoletja zgodovine uničeno. Grad je sicer sezidal plemič slovenskega rodu Radigoj. Skozi stoletja so se upravitelji in lastniki velikokrat menjali.

Po 2. svetovni vojni se je v gradu nahajala osnovna šola Gornja Radgona. Po letu 1974 pa je začel grad propadati, kar je trajalo vse do leta 1991, ko ga je prevzel domačin Milan Herzog, ki sicer živi v tujini. Grad je danes odprt za obiskovalce.

Vhod v sam grad je še danes veličasten. Glavna vrata so masivna, krasi jih velika baročna okrašena ključavnica. Ohranile so se odprtine za verige dvižnega mostu. Nad vhodom vidimo grb Herbesteinov.

Pred gradom je lepo urejen park s kostanjevim drevoredom, ki ga krasijo doprsni baročni kipi.

Ogledate si lahko čudovit grajski park in grajsko dvorišče, kjer so parkirani starodobni avtomobili. Med ogledom lahko obiščete tudi grajske sobane, grajske kapele za služinčad in šolske učilnice iz let 1948-1974. V zgornjem nadstropju pa so na ogled sobane z grajskim pridihom, kjer je vsaka sobana v svoji ‘preobleki’. Z grajskega balkona se ponuja čudovit razgled na okolico. V gradu je na ogled tudi herbarijska zbirka, ena izmed večjih zbirk zelišč in zdravilnih rastlin v Sloveniji.

Vstopnina za ogled gradu znaša 13 evrov. Odprtih rok vas bo sprejel oskrbnik gradu, ki vam bo z veseljem razkazal grajsko poslopje in ob tem povedal številne zanimivosti.  Lahko posedite tudi v grajski krčmi, kjer vam bo oskrbnik natočil kozarec odlične penine.

Danes grad ponuja mladoporočencem čudovit prostor za poročna slavja, primeren pa je tudi za razna družinska praznovanja, razne razstave, koncerte…

Parkirala sem pri Domu Penine, ki je od gradu oddaljen slabih 500 metrov. Do gradu se po stopnicah povzpnete po pobočju grajskega griča.

Po ogledu gradu sem vstopila še v čudovit Dom Penine. Radgonske gorice so namreč najstarejši in danes največji proizvajalec penin v Sloveniji. Od tu izhaja odlična penina, znana pod imenom Zlata Radgonska penina. V svojih vinskih kleteh polnijo Zlato Radgonsko penino po klasični metodi že od leta 1852.

Dom Penine ima tudi čudovito dvorišče, kjer lahko na sončku uživate ob kozarčku odlične radgonske penine. V domu se nahaja trgovinica, kjer lahko penino in ostale njihove proizvode kupite za domov. Dom ponuja tudi degustacije, najem prostorov in ogled zanimive kleti.

Same kleti so stare več kot 200 let, najbolj pa te prevzame pogled na klet Pod Slapom. Na tem mestu iz žive skale grajskega hriba teče slap in pri tem ustvarja res čarobno vzdušje. Na trenutek se zdi, kot da si v kakšni jami z kapniki. Prostor Pod slapom je priljubljena tudi med mladimi pari, ki običajno na tem mestu opravijo poročni obred.

Gornja Radgona je lepo in zanimivo mestece, v katerem se lahko neko popoldne peš odpravite tudi na avstrijsko stran. Ljudje tukaj so do obiskovalcev zelo prijazni, zanje si pa vedno vzamejo čas, ne glede na to od kod prihajajo.

 

Fotogalerija

 

Dodaj odgovor