Grad Turjak

Grad Turjak, eden izmed najpomembnejših gradov pri nas je od leta 2020  ponovno odprt za javnost. Biser kulturne in zgodovinske dediščine se nahaja le 20 kilometrov stran iz Ljubljane. Temeljito so ga začeli obnavljati v šestdesetih letih 20 stoletja, leta 1988 pa je bil razglašen za zgodovinsko in kulturno dediščino ter naravno znamenitost. 

Danes lahko odkrijete grad, se podate na pot po srednjem veku ter se sprehodite med vitezi. V novo opremljenih grajskih prostorih si lahko ogledate razstavo o srednjem veku, ki obsega orožje in oklepe, rekonstrukcijo bitke pri Budačkem, razstavo lova v srednjem veku z celo galerijo nagačenih živali, grajsko ječo in mučilnico, zanimivo Dalmatinovo kapelo ter stalno razstavo Mejniki gledališke igre, ki se ozira v zgodovino slovenskega gledališkega ustvarjanja.

Za ogled gradu je potrebno plačati vstopnino. V  času odprtja gradu deluje v samem gradu tudi prava krčma, kjer se lahko osvežite. Možen je tudi najem prostorov za različne priložnosti.  Še več informacij  o sami ponudbi gradu, odpiralnem času, pa je na voljo na njihovi spletni strani.

Če vas pot vseeno pripelje mimo, ko se peljete proti Kočevju, si ga je vredno ogledati vsaj od zunaj. Stoji na majhnem hribčku, v občini Velike Lašče, do gradu pa se lahko pripeljete z avtomobilom.

 
Zgrajen naj bi bil že v 10. ali 11. stoletju, vendar je bil kasneje uničen in požgan. Današnja podoba gradu je bila pozidana v 13. stoletju, a svojo pravo in končno podobo je dobil precej let kasneje. Njegovi lastniki turjaški gospodje Auerspergi so pomembno vplivali na zgodovino naših krajev. Grad ima trikotni tloris in stoji na terasastem hribu, vzhodno stran varujeta dva okrogla stolpa. V svoji zgodovini je bil grad večkrat spremenjen. Leta 1511 je bil popolnoma uničen v velikem potresu, vendar je bil kasneje obnovljen.

  
Pred gradom stoji znamenita velika stara lipa z mogočnim deblom, t. i. Prešernov hrast. Gradu je slavo postavil tudi slovenski pesnik France Prešeren z balado Turjaška Rozamunda.

 
Danes okolico gradu za svoje lokostrelske namene uporablja lokostrelski klub Turjak. Na grajskem travniku imajo postavljenih nekaj tarč, kjer se občasno odvijajo tekmovanja.

 

Pred leti, ko sem obiskala grad, je bil žal zaprt in propadal, zato sem si ga lahko ogledala le od zunaj (na lastno odgovornost). Vesela sem, da je ta prelepi grad ponovno zaživel, tako je vendarle bolje, kakor pa da prazen propada.

Junij 2023

Dodaj odgovor