Lendava in Lendavske Gorice

Lendava je mesto, ki leži pod obronki slikovitih Lendavskih Goric. Je najvzhodnejšo mesto v Sloveniji, ki leži tik ob meji z Madžarsko. Prebivalstvo je mešano, zato so napisi dvojezični.

Lendava je znana po tradicionalnih prireditvah, kot so bogračijada, vinski festival, martinovanje in tradicionalna lendavska trgatev.

Največje znamenitosti mesta so staro mestno jedro, lendavski grad, cerkev sv. Trojice, trg Gyorgya Zale s sinagogo in kulturnim domom, evangeličanska in katoliška cerkev, Cerkveni trg ter mestna hiša.

 

Lendavski grad stoji na nadmorski višini 266 metrov in se dviga nad mestnimi strehami hiš. Do gradu se lahko povzpnete iz centra kar po stopnicah ali pa se do njega zapeljete z avtom. Gre za enega izmed najpomembnejših arhitekturnih spomenikov tega kraja. Danes se v njem nahajajo muzejski prostori in galerija. V galerijski zbirki sta shranjeni likovna dediščina lendavskih umetnikov, v muzeju pa kulturna dediščina lendavske okolice in Madžarov v Sloveniji. Za vstop v grad je potrebno plačati vstopnino. Grad v zdajšnji obliki je nasledil srednjeveški grad, ki je stal prav na tem mestu. Prvotnega so zgradili v 12. stoletju. Skozi leta je grad večkrat spremenil svojo podobo, zadnjo večjo spremembo pa je grad doživel v 19. stoletju.

         

Gledališka in koncertna dvorana je veličastna stavba. S pogledom na cerkev, grad in sinagogo nudi pravo kulturno doživetje. Velika dvorana z velikim odrom omogoča izvedbo vseh vrst gledaliških, glasbenih in plesnih prireditev.

Vila, v kateri se danes nahaja knjižnica, je bila zgrajena leta 1906. Zgradba je edinstven kulturni spomenik neobaročne mestne arhitekture.

Na začetku 20. stoletja grajena meščanska hiša na Glavni ulici je ena najlepših zgradb Pomurja. Od leta 2007 je v stavbi odprt Muzej meščanstva, tiskarstva in dežnikarstva. Priporočam ogled muzeja, vstopnina pa je simbolična; v njem si lahko ogledate lekarniško opremo iz konca 19. stoletja, predstavljen pa je tudi razvoj meščanstva Lendave. Obdobje med letoma 1867 in 1914 je bilo namreč zlato obdobje razvoja mesta. Mestu je bila v ponos tudi dežnikarna, ki je bila prva tovarna dežnikov in senčnikov na ozemlju Avstro-Ogrske monarhije. Dežnikarna je delovala vse do leta 2001. V muzeju je predstavljen sam postopek izdelave dežnikov. V letih 1573 in 1574 so v Lendavi natisnili tri knjige v madžarskem jeziku. To so bile prve tiskane knjige na ozemlju današnje Slovenije. Skratka: na majhnem prostoru muzeja lahko vidite in izveste veliko.

Dobra 2 kilometra od mesta Lendave pa se nahaja čudovito razgledno naselje: Lendavske Gorice. Lendavske Gorice (madžarsko Lendvahegy) so naselje v občini Lendava. Ker živijo v kraju tudi pripadniki madžarske narodne skupnosti,  je poleg slovenščine uradni jezik na tem mestu tudi madžarščina.

Sprehodite se lahko po vinskih poteh med vinogradi in se povzpnete na priljubljeni razgledni stolp, ki stoji na lendavskih gričih in je viden že od daleč. Razgledni stolp Vinarium se dviga 50 metrov visoko in ponuja 360 stopinjski razgled. Z vrha stolpa se ponuja prelep pogled na 4 države: Avstrijo, Madžarsko, Hrvaško in Slovenijo. Do stolpa se lahko pripeljete z avtomobilom ali pa se do njega peš podate iz Lendave. Pod stolpom se nahaja bife in trgovina s spominki. Za vstop na stolp je potrebna vstopnina. 

 

Če vas mesto Lendava ne bo očaralo, vas bo zagotovo sprehod po Lendavskih Goricah. Priporočam obvezen postanek v goricah, a ni potrebe, da se odpravite na vrh stolpa. Slikoviti griči so čudoviti tudi, če jih gledate le z vinske ceste od spodaj.

Fotogalerija

Avgust 2021

Dodaj odgovor