Piran

Piran je obmorsko, staro, pristaniško in istrsko mestno naselje na slovenski strani Piranskega zaliva. Naselje se nahaja na samem rtu Piranskega polotoka, v neposredni bližini Portoroža. Mesto je dvojezično, italijansko in slovensko. Piran je bil poseljen že od rimskih časov in ohranil svoj srednjeveški videz z ozkimi ulicami, ki mu daje poseben čar.

V center Pirana z avtomobilom ni dovoljeno. Priporočam, da parkirate v garažni hiši Arze, ki se nahaja tik pred piranskim obzidjem (če se pripeljete iz Strunjana). Od tu se peš lahko podate v center (5 minut hoje) ali pa parkirate v garažni hiši Fornače (če se pripeljete iz Portoroža ali Izole), vendar boste do centra potrebovali dobrih 20 minut hoje. Če ne želite oditi peš, pa se lahko v času turistične sezone  odpeljete tudi z brezplačnim avtobusom, ki vozi zelo pogosto in ima postajališče tik pod samo garažno hišo Fornače.

Tartinijev trg predstavlja središče Pirana. Ime je dobil po Giuseppeju Tartiniju (1692-1770), slavnemu skladatelju in violinistu. Podobo, ki jo ima trg danes, je dobil v drugi polovici 19. stoletja. Na trgu se nahaja Tartinijeva rojstna hiša, ki se uvršča med najstarejše hiše na trgu. Tartinijev spomenik (bronasti kip) je izdelan v naravni velikosti, ki ga je leta 1896 izdelal kipar Antonia dela Zotta.

Na hribu stoji cerkev Sv. Jurija z visokim stolpom, ki daje mestu poseben pečat. Sveti Jurij je tudi zaščitnik mesta. Cerkev naj bi nastala v 12. stoletju, v 14. stoletju pa je bila sezidana v sedanji velikosti. Leta 1638 je dobila po baročni prenovi današnjo podobo. Ob cerkvi se dviga zvonik iz leta 1609. Zvonik je pomanjšana kopija zvonika svetega Marka v Benetkah. S cerkve je čudovit razgled na samo mesto. Še bolje je, da se povzpnete na stolp, kjer vstopnina znaša 2 evra.

Meni je zelo priljubljeno piransko obzidje, ki je v svojih časih služilo za obrambne namene. Obzidje je nastajalo postopoma. Po svojih oblikah se je mestno obzidje prilagajalo srednjeveškemu načinu vojskovanja. Do danes se je ohranilo sedem mestnih vrat. V času sezone je za vstop na obzidje potrebno plačati vstopnino, ki pa ni visoka (mislim, da znaša približno 2 evra) – če se ne motim, pa je v zimskem času vstop na obzidje brezplačen. Iz Tartinijeva trga do obzidja je cca. 10 minut hoje. Z obzidja boste lahko imeli cel Piran tako rekoč na dlani, saj je z njega čudovit razgled na mesto in morje v daljavi. Vredno obiska, paziti je potrebno le na svojo glavo, saj ko se vzpenjate po stopnicah, so ponekod nizki stropi.

  

V Piranu je na ogled muzej podvodnih aktivnosti, ki vam bo pričaral življenje starih potapljačev in podmorničarjev. Če obiščete akvarij v Piranu, se lahko tam potopite v podvodni svet. V Piranu se nahaja še veliko zanimivih zgradb in cerkva, kot so sodna palača, občinska palača, minoritski samostan, obiščete pa lahko muzeje in galerije, v katerih boste izvedeli vse o mestu in njegovih skrivnostih. Ob obali se nahajajo poleg naštetega še številne restavracije in mnogo trgovinic.

Sama se najraje sprehajam po mestnih ulicah in ob obali ter občudujem mesto iz ptičje perspektive. Mesto je resnično fotogenično v vsakem pogledu, spiti kavico na Tartinijevem trgu je nekaj posebnega.

Lepa sprehajalna pot poteka iz Pirana v ⇒Portorož . Pot je dolga približno 4 kilometre in poteka večinoma ob obali. primerna tudi za vozičke.

Veliko ljudi pa se za počitnice v Piranu odloči tudi zaradi lepo urejenih plaž. V mestu se nahajajo tri večje plaže in sicer plaža Fornača, plaža Prešeren in plaža Tartini.

Piran pa je čaroben tudi pozimi. Silvestrovanje na prostem je vsako leto organizirano na Tartinijevem trgu. Mesto je v decembru pravljično okrašeno, zato ga je vredno obiskati, še posebej ko se stemni. Tudi sama sem se enkrat udeležila silvestrovanja na tem prelepem trgu, kjer so lokali odprti pozno v noč – ker ni tako mrzlo, je čakanje novega leta veliko bolj prijetno.

Piran upravičeno spada med najlepša, najbolj ohranjena in najpristnejša sredozemska mesta z bogato zgodovino. Ker je mesto tako čarobno in ker ima toliko zanimivosti, ga boste želeli obiskati večkrat.

Fotogalerija

Oktober 2019

Dodaj odgovor