Kropa

V poznem Srednjem veku je na ozemlju tedanje plemiške rodbine Ortenburg zraslo železarsko naselje. Kropa je manjša vasica, ki je nastala in se razvijala s proizvodnjo in predelavo železa. Leži v ozki dolini, ob potoku Kroparica pod planoto Jelovica, in spada v občino Radovljica.

   

V zeleni Lipniški dolini se skriva nekdanjo kovaško središče, ki danes vabi z ohranjeno kulturno dediščino. Kovaška preteklost je zaznamovala današnjo podobo vasi z znamenitimi fužinarskimi hišami. Tip kroparske fužinarske hiše je nekakšna vmesna oblika med kmečko in meščansko hišo. Stari del Krope je danes zaščiten kot kulturno zgodovinski spomenik.

 
Kroparski kovači so izdelovali žeblje v vigenjcu, ki je delno kamnita, delno lesena stavba ob vodnem toku s kolesom za pogon mehov. Vigenjc Vice je edina v celoti ohranjena kovačnica za ročno kovanje žebljev. V njem so kovali še v prvi polovici 20. stoletja, danes pa je tam muzejski objekt.

Več kot stoletna tradicija kovanja v Kropi je zbrana v Klinarjevi hiši sredi trga, v kateri je danes muzej. Poleg prikaza procesa kovanja predstavlja muzej način življenja v Kropi in njeni okolici. Klinarjeva hiša je tipična fužinarska stavba s konca 18. stoletja. V muzeju je naprodaj tudi ročno izdelan nakit.

      

Na koncu vasi, ob cesti, ki pelje na Jamnik, lahko opazite ostanke talilne peči iz 14. stoletja. Peč, imenovana slovenska peč, je najstarejša ohranjena talilnica železa v Sloveniji in ena najstarejših v Evropi. Peč ima obliko navzdol obrnjene piramide, v višino pa meri okrog 3 metre.

   
Za vse ljubitelje pohodništva ponuja Kropa gozdno pešpot, ki  vodi na Vodiško planino, ter pešpot na Jamnik k razgledni cerkvi sv. Primoža in Felicijana.

V kraju sta dve cerkvi, vsaka na svojem bregu, cerkev sv. Lenarta in podružnična cerkev Matere božje.

Na osrednjem prostoru starega dela je tudi spomenik NOB.

   
Tu lahko popijete čaj ali se odpravite na kosilo v pravo staro gorenjsko gostilno s tradicionalno gostinsko ponudbo, seveda s pridihom nostalgije in prijaznimi gostinci.

Zanimiva vasica, vredna ogleda – če vam dopušča čas, se lahko povzpnete še na bližnje vrhove. ⇒ Jamnik ponuja čudovit razgled, ⇒  Vodiška planina pa mir in odlične domače štruklje najrazličnejših nadevov.

 


Gostilne v bližini: 

Dodaj odgovor