Spodmoli Veli Badin – Istarska ušesa

Ušesa Istre so ogromne stene oziroma pečine, ki so zaradi svoje ukrivljenje oblike in posebnega zvočnega učinka dobile to tipično ime. Spodmolov je več, nekateri so plitvejši, drugi globlji. Največji meri v globino 13 metrov in v višino 12 metrov.

V njihovih previsih so si gnezda ustvarile številne redke vrste ptic. Da ne bi ogrožali njihovega gnezdenja, si lahko od blizu ogledate le prvo previsno steno, preostale pa lahko opazujete bolj od daleč, na kar vas opozori tudi tabla.

Naravna znamenitost se nahaja tik ob meji s Hrvaško, nad vasjo Sočerga. Izhodiščna pot se začne ob cerkvi sv. Kvirina. Do cerkvice se pripeljemo po ozki asfaltirani cesti, ki se odcepi levo v hrib z glavne ceste, takoj na začetku vasi Sočerga. Bodite malce bolj pozorni, saj je tabla za sv. Kvirin dokaj skrita.

Gre za lahko označeno pot, ki poteka nad kraškimi stenami, a vseeno brez običajne pohodniške obutve ne gre. Na poti moramo biti še posebej pozorni, da se ne približamo preveč prepadnemu grebenu in hodimo samo po poti, ki je speljana nekoliko stran od njega. Pazljivost je potrebna v delih, kjer se steza nekoliko približa kraškemu robu oziroma grebenu, še posebej, če se na izlet odpravite z otroki.

Pot je zelo razgledna in večinoma položna, z nekaj spusti in kratkimi vzponi. Dolga je približno uro v eno smer. Na spletu sem zasledila, da je tu speljana krožna pot. Sama je nisem zasledila ali pa je bila zelo zaraščena. Zato sem se vrnila nazaj do cerkvice po isti, zgornji stezi, ki vodi mimo naravnega mostu.

Parkirate lahko pri cerkvi in se sprehodite po označeni poti do naravnega bunkerja, kjer se nahaja vpisna skrinjica. Pot sprva poteka po travnatem kolovozu, vse do RTV pretvornikov.

Od pretvornikov se pot prične postopoma spuščati in nas vodi čez razgledna pobočja, delno tudi skalnata, ob prepadnem grebenu, a je pot dovolj umaknjena od prepadov.

Nižje prečimo pas gozda, kjer se ne usmerimo levo za vas Dvori, ampak nadaljujemo naravnost po grebenu. Na tleh bomo opazili napis uživaj lepote Slovenije in kmalu bomo prišli do zanimivega naravnega mosta, katerega lok je dolg 6 metrov, obok pa sega 2,5 metra visoko. Kmalu zatem pridemo do veličastnih spodmolov, zanimivih skalnih struktur. Pot je od gozda naprej malce slabše označena, a je dobro uhojena.

 

Ker je na Krasu poleti precej vroče in ker pot poteka skoraj brez zavetja dreves, se je dobro na pot odpraviti zgodaj zjutraj. Najlepše pa je v jesenskem času, ko se grmičevje ob poti obarva v rumeno, oranžne in rdeče jesenske barve.

V bližini ni bifeja ali gostilne in če želite na kavico, se lahko zapeljete čez mejo v mestece Buzet, ki je oddaljeno dobrih 10 kilometrov. Ta slikoviti kraj je znan tudi kot mesto tartufov. Zelo lep je stari del mesta, ki se nahaja na 153 metrov visokem hribu. Urejeno parkirišče se nahaja tik pod hribom, vstopili pa boste v stari del mesta skozi velika stara vrata iz 16. stoletja. Sprehodili se boste skozi ozke kamnite ulice in opazovali arhitekturno lepoto, ki je značilno za ta kraj, popili kavico v simpatičnem bifeju in uživali v pogledih na dolino reke Mirne.

Izlet za vse, ki uživate v miru, v lepih razgledih ter vam je všeč bogat živalski in rastlinski svet.

Fotogalerija

Avgust 2023

 

 

Dodaj odgovor