Šmartinsko jezero

Šmartinsko jezero je med največjimi umetnimi jezeri v Sloveniji.  Leži približno 7 kilometrov severno od Celja in je nastalo leta 1970 po izgradnji pregrade Loče na potoku Koprivnica. S tem so rešili težavo poplavljanja reke Savinje, ki ob večjih nalivih zadržuje hudourniške vode.

Danes je jezero priljubljena izletniška točka, ki je namenjena športu, rekreaciji in sprostitvi. Sama obala okrog jezera je dolga približno 10 kilometrov. Ob njem je deloma urejena sprehajalna in učna pot, zaradi česar je jezero primerno tudi za lep in poučen družinski izlet v naravi.

Do jezera se lahko pripeljete z avtomobilom, kjer je na voljo veliko brezplačno makadamsko parkirišče (do njega najbolj enostavno pridete tako, da v Google vtipkate Šmartinsko jezero, parkirno mesto Loče), ki predstavlja izhodišče sprehajalne poti. Poti so lepo urejene, nezahtevne, čez jezero vodi tudi leseni most, ki povezuje obe obali jezera. Na peš poti boste lahko prebrali kakšno zanimivost o tamkajšnjem rastlinskem in živalskem svetu, saj so poti opremljene z zanimivimi informativnimi tablami.

Jezero predstavlja domovanje številnim rastlinskim in živalskim vrstam. V jezeru prebivajo ribe, kot so krapi in somi, zato je jezero  priljubljeno tudi med ribiči. Ob jezeru lahko opazite tudi žabe, močerade, kuščarje in druge dvoživke. Jezero predstavlja dom tudi številnim labodjim družinicam.

Sama pot je prijetna, nezahtevna, večinoma poteka po soncu, del poti pa zavije v gozdiček, tako da ste med hojo deležni tudi nekaj sence. Ob poti je veliko klopi, plaže so urejene, prav tako pa je veliko kotičkov, kjer lahko posedite ali poležite. Lepo so urejene tudi brezplačne sanitarije. Okrepčate se lahko v gostinskem obratu, ki ima veliko zunanjo teraso s pogledom na jezero.

Kraj je priljubljen tudi med kolesarji in za vse tiste, ki si želijo aktiven oddih. V čolnarni ob jezeru si lahko izposodite čoln, kajak ali pedolin, poleti pa se lahko na tem mestu tudi kopate. Možen je tudi najem prostorov za piknik. Pozimi jezero tudi zamrzne, zato je možno drsanje, a le na lastno odgovornost. Poskrbljeno je tudi za vse tiste, ki uživajo v adrenalinskih dogodivščinah – na voljo je skakalnica, ki omogoča izvajanje akrobatskih skokov v vodo, lahko pa se preizkusite v kotaljenju v ogromni žogi, imenovani zorb, po posebej za to urejeni stezi. Na prostem si lahko ogledate tudi nekaj razstavljenih fotografij.

Sama sem obiskala jezero, ko se je zima počasi poslavljala, zato okolica še ni bila odeta v pomladno-poletne barve. Vseeno je bil sprehod zelo sproščujoč.

Če želite aktivno preživeti dan v naravi ali pa se v njej samo sprostiti, je obisk Šmartinskega jezera prava izbira. Če vam čas dopušča, pa priporočam še ogled starega dela mesta Celje, ki je od jezera oddaljeno le 10 minut vožnje.

Fotogalerija

Marec 2019

 

Dodaj odgovor