Ribnica

Na kaj pomislite, ko slišite za Ribnico? Prav gotovo na suho robo. Ribnica se nahaja v Ribniški dolini, na jugovzhodnem delu Slovenije, ki jo obdajata Mala gora na vzhodu in Velika gora na zahodu. Okolica je polna čudovitih znamenitosti, prelepe narave, gre pa tudi za kraj za spoznavanje kulture. Od Ljubljane je oddaljena 45 kilometrov.

Dolgoletna tradicija Ribnice je izdelovanje znamenite ribniške suhe robe. Ribniški sejem suhe robe in lončarstva je poznan v širšem slovenskem prostoru. Glavna nosilka razvoja Ribniške doline je namreč industrija predelave lesa.

       

Največ obiskovalcev se ob obisku mesta odloči, da bodo najprej spoznali tradicionalno domačo ribniško obrt. Izdelovanje suhe robe je najstarejša in najbolj razširjena domača obrt Ribniške doline. Če boste obiskali to čudovito majhno mestece, obiščite njihovo trgovino ter pokukajte v rokodelsko delavnico in v galerijo izdelkov. V rokodelskem centru, nekaj metrov stran od gradu, imajo muzejsko trgovino, v kateri lahko kupite njihov izdelek, ali pa si samo ogledate zanimiv prikaz izdelovanja suhe robe.

   

Čeprav gradove običajno srečamo na samem in na vzpetini, je v Ribnici drugače. Grad se nahaja kar v središču mesta, v njem pa je danes Muzej Ribnica, kjer si lahko ogledate razstavo suhe robe in bolj podrobno spoznavate zgodovino kraja. Vstopnina za muzej ni visoka (cca 2 EUR), v spomin na obisk pa prejmete simpatičen lesen rokodelski spomenik, ki vas bo spominjal na ta kraj.

Grad je bil med 2. svetovno vojno požgan in kasneje delno obnovljen. Muzej se lahko pohvali tudi s prav posebno in malce srhljivo razstavo, ki je namenjena čarovništvu na Slovenskem. Prav v Ribnici se je namreč zgodil zadnji zažig čarovnice na grmadi. Vseskozi vam je na voljo prijazna gospa, ki vas pospremi v muzej in vam odgovarja na vprašanja, ki vas zanimajo.

        

 

V samem središču mesta stoji čudovita cerkev svetega Štefana, ki jo krasita zvonika, oba delo arhitekta Jožeta Plečnika. Prav tako se v središču mesta nahaja Gallusovo nabrežje, in sicer ob ponikalnici Bistrici. Opazimo lahko tudi značilni kamniti t. i. francoski most s petimi loki, ki povezuje bregova čez reko Bistrico.  Zgrajen je bil v času Ilirskih provinc. Na levi strani brega stoji cerkev sv. Štefana, na desni je grad Ribnica, vmes pa se nahaja manjši sprehajalni park z gostinskim lokalom, kjer lahko posedite. Lahko pa posedite kar na kamniti klopi, ki se nahaja na kamnitem mostu.

                          

Ribnica je čudovito mestece zelo prijaznih ljudi, ki so veseli vsakega obiskovalca. Če parkirate v bližini cerkve oziroma ob trški glavni ulici, se lahko peš podate na raziskovanje znamenitosti tega kraja.

Če vam ostane še kaj časa, se lahko odpeljete še nekaj kilometrov naprej v Kočevje – zagotovo vam bo pot prekrižal kakšen medved. Lahko pa si (a žal le od zunaj) ogledate grad Turjak, ki je od Ribnice oddaljen 20 kilometrov.

Fotogalerija

 

Dodaj odgovor