Portopiccolo

Portopiccolo je od Ljubljane oddaljen približno 110 kilometrov. Lahko ga poimenujemo kar ‘mali Monako‘. Očaral me je že prvič, ko sem si ga ogledala le za kratek čas, pa še to iz vrha ceste, ki pelje mimo njega.

Kraj sem si podrobneje ogledala ob naslednji priložnosti, in sicer na turoben, deževen dan. Gre za naselje na robu Sesljanskega zaliva, ki je zgrajeno na območju zapuščenega kamnoloma. Počitniški apartmaji luksuznega tipa, ki sestavljajo Portopiccolo, so grajeni v terasah, vsi po vrsti pa imajo prekrasen pogled na zaliv. Pogled na Portopiccolo, pa čeprav od spodaj, je z vseh zornih kotov čudovit. Čudovite so tudi same ulice, ki so speljane po naselju in po katerih se da sprehoditi – brezplačno.

V Sesljanski zaliv in Portopiccolo lahko danes pride kdorkoli. Obiskovalec lahko avtomobil pusti kar v garaži, ki jo med turistično sezono uporabljajo prebivalci Portopiccola, pozimi pa jih brezplačno ponudijo v uporabo tudi ostalim gostom. V poletnih mesecih mesta še nisem obiskala in ga tudi ne nameravam; množica ljudi na majhnem prostoru hitro povzroči izgubo občutka lepote, ki ga mesto v jesenskih in zimskih časih nudi.

Brezplačno parkiranje je na voljo od novembra pa vse do meseca aprila, med ‘zimsko‘ sezono pa so cene tudi malce manj zasoljene kot sicer. Cene so najvišje ob morju, na primer v baru ob bazenu, kjer sem ob zadnjem obisku sredi jesenskega sončnega vremena odštela 6 evrov. A moram reči, da je bilo vredno; poleg piva so postregli tudi s tremi vrstami brezplačnih prigrizkov, občutek dosegljivega luksuza pa vsekakor odtehta zasoljeno ceno.

Pogled od spodaj je na mesto in sončni zahod vsekakor najlepši. Svoj čar da samemu mestu tudi marina, kjer si lahko prav vsak ogleda tudi najbolj prestižne jahte in jadrnice. V mestecu sem bila že večkrat, vanj pa se rada vračam, saj so ljudje in uslužbenci prijazni, prav tako pa ne občutiš občutka manjvrednosti, ki bi ga v butičnih krajih lahko občutil sicer.

Pred zavojem v mesto stoji manjša hiša, kjer se nahaja informator s številnimi zanimivimi informacijami o mestu, k njemu pa se lahko obrnete tudi v primeru, če si želite katerega od apartmajev kupiti.

Naselje je nekaj posebnega in ker se ne razprostira na velikem območju, je vsekakor primerno za kratek enodnevni izlet. Včasih se tudi običajnim ljudem prileže malce luksuza, in ravno v Portopiccolu ga je na pretek.

             

April 2019

Dodaj odgovor