Soteska Predaselj

Globoko v osrčju Kamniško Savinjskih Alp leži dolina Kamniške Bistrice. Ena izmed naravnih lepot, ki se skriva v tej dolini, je soteska Predaselj, ki jo je izdolbla reka Kamniška Bistrica.

Do soteske Predaselj pridemo tako, da od Kamnika sledimo smerokazom za Kamniško Bistrico. Dolina se začne nad vasjo Stahovica pri Kamniku, kjer sledimo asfaltni cesti vse do njenega konca ob Domu v Kamniški Bistrici.  Avtomobil lahko parkiramo na velikem parkirišču in se peš kakšen kilometer odpravimo po gozdni poti, ki vodi do soteske. Do soteske se lahko tudi pripeljemo, če zavijemo levo iz ceste iz Kamnika, približno kilometer pred domom. Tam pridemo do mostu, kjer lahko parkiramo na manjšem parkirišču.


Že iz samega mostu se razprostira dih jemajoč pogled v globino soteske. Reka je tu zaradi mineralov obarvana v kristalno zelenomodro barvo. Primerno obuti se lahko spustite vse do dna soteske in si sotesko ogledate še z druge, spodnje perspektive.

Reka Kamniška Bistrica je skozi tisočletja izdolbla ozek prehod, globok ponekod tudi 35 metrov,  imenovan Predaselj. V njem je zagozdena velika skala, čez katero je speljana steza. Po krajši umiritvi se voda spet razigra v manjših koritih Malega Predaslja, ki pa je bistveno krajši in nižji. Tudi tu se je med stenami ustavila skala, ki prav tako ustvarja naravni most.

   
Za ogled Predaslja je potrebna previdnost in ustrezna obutev. Priporočljivo se je držati uhojenih poti, saj so vlažna gozdna tla in strme stene korit lahko nevarne.

V nadaljevanju se lahko spustimo povsem do vode, kjer lahko slišimo glasno bučanje reke, v poletnih dneh pa občutimo tudi prijeten hlad. Pot se levo od mostu nadaljuje strmo navzdol po lesenih stopnicah do dna soteske. Pot je kratka, potrebovali boste le slabih 10 minut, vendar strma.

     
Ob koritih Velikega Predaslja boste opazili kamnito knežjo mizo, ki je burila duhove mnogim zgodovinarjem. Domnevali so, da naj bi ob tej mizi obedoval cesar Maksimiljan. Leta 1564 naj bi tu obedoval nadvojvoda Karel. Pozneje naj bi ta znamenita miza končala v koritih Predaselj.

   
Soteska Predaselj je vredna ogleda. Če se ne želite spustiti do vode, je ravno tako čudovit pogled na sotesko iz samega mostu. Tudi sama dolina v osrčju gora je idealna za sprehode, še zlasti v poletnih dneh. Priporočam obisk doline, saj ima kar nekaj naravnih biserov, ki se skrivajo v njej.

Dodaj odgovor