Barcelona

 

Barcelono sem obiskala v času silvestrskih praznikov, ko sem se poslovila od starega in nazdravila novemu letu. Izlet je bil organiziran prek agencije, odpeljali pa smo se kar z avtobusom. Vožnja je trajala približno 15 ur, z vmesnimi postanki vred.

Barcelona se nahaja v Kataloniji, in sicer ob severni obali Sredozemskega morja. Je glavno in največje mesto v Kataloniji. Podnebje je sredozemsko, kar pomeni, da so poletja vroča, zime pa blage. Čeprav sta najhladnejša meseca december in januar, je bilo med mojim silvestrskim obiskom vreme idealno. Čez dan so se temperature povzpele tudi do ‘vročih’ 18°C.

To čudovito mesto ima vse tisto, kar krasi vsa znana evropska mesta, oziroma še kaj več. Gre za živahno mesto, kjer lahko vsak najde nekaj zase. Kaj si ogledati? Lahko bi rekla, da kar ‘vse’, zato si je za to mesto res potrebno vzeti čas.

Glavna atrakcija je cerkev Sagrada Familia, ki jo gradijo že več kot 100 let. Katedrala je gradbena mojstrovina in ena od španskih najbolj obiskanih turističnih znamenitosti. Gradnja katedrale se je začela davnega leta 1882. Zgradba je projekt, na katerem je Antonio Gaudi delal več kot 40 let, vse do svoje smrti. Tudi nadaljevanje gradnje še danes, ko jo dokončujejo, temelji na podlagi Gaudijevih načrtov. Dokončana stavba naj bi imela kar 18 stolpov. La Sagrada Familia je znamenitost, ki jo je nujno potrebno obiskati. Dovolj je že ogled od zunaj, možen pa je ogled tudi od znotraj. A ker objekt še ni dokončan, notri še ni videti veliko, prav tako pa je za vstop možno zaradi nepopisne gneče čakati tudi več ur.

                      

Če ste ljubitelj nogometa, pa tudi, če niste, brez ogleda (vsaj od zunaj) svetovno znanega stadiona Camp Nou, ki je dom nogometnega kluba Barcelona, skoraj ne gre. Camp Nou je največji nogometni stadion v Evropi, s kapaciteto 100.000 gledalcev. Proti plačilu je možen vstop v sam stadion in si ga pobliže ogledati ter začutiti ‘duh’ kluba FC Barcelona. Stadion je eden izmed najbolj spektakularnih in fantastičnih mest za ogled nogometne tekme.

Na jugu mesta se nahaja grič Motjuich, ki je bilo prizorišče poletnih olimpijskih iger leta 1992. Kot zanimivost: v Barceloni smo Slovenci prvič nastopili kot samostojna država na OI.  Ogledate si lahko olimpijski stadion, ki je bil zgrajen že leta 1927 in je bila glavno prizorišče dogodkov na OI 1992. V 60. in 70. letih je arena počasi začela propadati. Objekt je prejel novo podobo za OI leta 1992. Danes se na tem stadionu vrstijo koncerti znanih priljubljenih svetovnih zvezd popularne glasbe.

Ljubitelji podvodnega sveta boste zagotovo obiskali veličasten akvarij in se sprehodili po morskem dnu, in tako za hip pokukali v vodno življenje. Akvarij je namreč 80-metrski podvodni tunel, ki gostom omogoča edinstveno izkušnjo. Omogočeno je sprehajanje pod vodo, kjer ste obkroženi z bitji vseh oblik in velikosti, med katerimi se znajdejo tudi morski psi. Vstopnina se giblje med 25 in 30 EUR/osebo. Gre za doživetje, ki ga pri nas ne morete izkusiti, a vseeno nad obiskom nisem bila preveč ‘navdušena’; pa tudi cena je za videno kar malo previsoka.

La Rambla je najbolj znana in obiskana ulica v centru Barcelone in tudi najlepša ulica katalonske prestolnice. Pred vstopom v ulico stoji spomenik Krištofu Kolumbu. Sredi ulice se nahaja znamenita tržnica s hrano La Boqueria, zgrajena že v 19. stoletju.

Ulica je polna stojnic s spominki in napolnjena z glasbeniki, uličnimi umetniki, kavarnami, restavracijami, galerij. Na eni in drugi strani ulice se nahajajo palače in številni muzeji, na koncu pa se ulica odpre v prelepo pristanišče, kjer se prepletajo sledovi zgodovine in sodobnega sveta. Ker je na ulici nepopisna gneča, je potrebno biti med ogledovanjem znamenitosti še posebej previden oziroma dobro paziti na svoje osebne stvari, saj so tu žeparji stalno na preži ravno zaradi množice turistov.

Na tej živahni ulici na prostem  sem pričakala novo leto, žal pa na moje začudenje na ulici ni bilo čutiti take živahnosti, kot jo je možno čutiti čez dan. Vsi so na silvestrski večer le posedali v lokalih, tako da sem bila kar malo razočarana, saj sem pričakovala več dogajanja in zabave na prostem – na katero smo navajeni pri nas v zadnjih letih.

                          

Čarobna glasbena fontana se nahaja pred Narodno palačo. Vodnjak je bil zgrajen leta 1929. V glasbeni fontani se nahaja prek 3000 vodnih curkov z osmimi barvami in več kot 4000 lučkami. Prav vse to ustvarja sanjski prizor vode in svetlobe. Magični vodnjak, kjer se ob večeru preliva simfonija vode, svetlobe in glasbe, sem si ogledala le čez dan, zato te čarobnosti žal nisem doživela.

Narodni muzej umetnosti Catalunya se nahaja ob vznožju Montjuica v stavbi Nacionalne palače, tam pa je na ogled najobsežnejša zbirka katalonske umetnosti na svetu. Na tem mestu lahko obiščete muzej, lahko pa pred palačo zgolj opazujete množico ljudi ali uživate ob čudovitem pogledu na mesto.

Arenas de Barcelona, kjer so nekoč potekale bikoborbe, je danes ogromen nakupovalni center. Za nekaj eurov se lahko popeljete z dvigalom na vrh zgradbe, kjer vas pričaka čudovit razgled na Placa Espanya. Vredno ogleda.

V času obiska v Španiji smo bivali v mestecu Callela. To je obmorsko mesto s peščenimi plažami in je eno izmed najbolj obiskanih turističnih destinacij v poletnem času na Costa Bravi. V centru mesta in ob obali je veliko sprehajalnih poti s številnimi trgi, trgovinami in restavracijami. Največja znamenitost mesta je cerkev Santa Maria.

Cene v Barceloni so skoraj enake kot pri nas v Ljubljani. Ker sem bila tam z agencijo, nas je po mestu prevažal avtobus, ki nas je pripeljal iz Slovenije. Ima pa mesto urejen javni prevoz, ki obsega tako avtobusne povezave kot tudi linije podzemne železnice.  

Barcelona, ki jo še danes sanjam, je še zmeraj na seznamu destinacij, ki jih želim ponovno obiskati.

                           

Fotogalerija

 

 

Dodaj odgovor