Celovec

Celovec (oz. nemško Klagenfurt) je glavno mesto avstrijske zvezne dežele Koroške. Celovec je bil prvič naseljen že v 12. stoletju. Samo mesto s kombinacijo okoliških gora in Vrbskim jezerom ponuja številne možnosti za izlete. Od Ljubljane je oddaljen le 85 kilometrov, zato je primeren tudi za enodnevni izlet.

Celovec danes šteje skoraj 100.000 prebivalcev. Simbol mesta je zmajev vodnjak, ki se nahaja na Novem trgu. Zgrajen je bil v 16. stoletju, vendar ime njegovega avtorja ni znano. Zmaj, ki je prepoznavna podoba na vodnjaku, je bil izklesan iz enega samega kosa kamna in ima odprt gobec, iz katerega neprestano teče voda.

Ob robu mesta se nahaja veliko parkov in gradov. Gre tudi za zelo privlačno mesto za nakupe, saj ima mesto veliko ponudbo različnih trgovin z bogato in raznoliko ponudbo raznovrstnih blagovnih znamk.

Nad Celovcem bodo zagotovo navdušeni ljubitelji zgodovine kot tudi ljubitelji narave in kulture, saj se v samem mestu in ob njem nahaja veliko turističnih zanimivosti, ki so primerne tako za ene kot za druge.

Jedro najstarejšega dela Celovca tvori dolga ulica, znana kot Alter Platz. Danes je ta ulica prijetna cona, namenjena le pešcem, saj je obkrožena s številnimi zgodovinskimi baročnimi stavbami.

Mestna hiša se nahaja na zahodni strani Novega trga (Neuer Platz). Zgrajena je bila v 17. stoletju, tedanji grofi Rosenberg pa so jo uporabljali kot palačo. Grb grofov Rosenbeg  mestno hišo krasi še danes.

Med Alter Platz in Heillgengeistplatz stoji stavba Landhaus. Zgrajena je bila med leti 1574 in 1590, ima pa značilna in impresivna stolpa, ter čudovito dvonadstropno arkadno dvorišče. Gre za najbolj obiskano stavbo v tem koncu Avstrije, saj se v dvorani nahaja originalni knežji kamen, na katerem je v srednjem veku potekalo ustoličevanje knezov.

V samem centru mesta sem se zadržala premalo časa, saj je bil moj namen obiska mesta predvsem park Minimundus. Gre za čudovit park, kjer lahko obiskovalec v enem dnevu obkroži cel svet. Nahaja se le nekaj minut stran od mesta, tik ob Vrbskem jezeru. 

Celovec je prikupno mesto, po njegovem središču pa se lahko sprehodimo peš in ni potrebna uporaba nobenega javnega prevoznega sredstva. Priporočam obisk mesta ob vikendu, saj s parkiranjem v samem centru ne boste imeli težav. Obisk mesta je primeren v vseh letnih časih. Če mesto obiščete z otroci, je zagotovo lepo doživetje obisk parka Minimundus, če se želite razvajati s sončnimi žarki pa je najbolje, da se odpravite do Vrbskega jezera. V primeru, da si zaželite panoramski razgled, se boste zagotovo odpravili na razgledno točko Pyramidenkogell, navdušenci nad gradovi pa boste obiskali katerega od gradov, ki jih je kar nekaj v bližini.

Ker Celovec s svojo okolico ponuja res veliko, je en dan za obisk zagotovo premalo, a vseeno dovolj za popoln izletniški dan. Zaradi bližine pa ga lahko obiščemo večkrat. Jaz ga zagotovo še bom, saj me čaka še veliko turističnih znamenitosti, ki si jih še nisem ogledala.

Fotogalerija

September 2018

Dodaj odgovor