Fažana

Fažana je slikovito staro ribiško mestece na jugozahodni strani Istre. Danes je mesto med turisti znano predvsem kot izhodiščna točka za ogled Narodnega parka Brioni. Od Pulja je Fažana oddaljena le slabih 10 kilometrov. Zaradi bližine antičnega Pulja in pristanišča za ladjice, ki turiste popeljejo na Brione, postaja zmeraj bolj privlačna turistična destinacija.

V rimskem obdobju je bila Fažana središče proizvodnje keramičnih predmetov, predvsem amfor, glinenih posod in strešnih opek, kasneje pa je bilo mesto vsekakor najbolj zapisano ribištvu. Tradicija ribištva je še danes močno prisotna, zato boste lahko na fažanskih pomolih opazovali ribiče, ki lovijo predvsem sardele in skuše. Riba (sardela) že stoletja simbolizira Fažano in je tudi motiv za vsa poletna dogajanja v mestu.

V zadnjih desetletjih pa se je mesto preoblikovalo iz ribiškega naselja v manjše turistično mestece, kjer so zgradili veliko hiš in stanovanjskih blokov za potrebe turizma. Mesto pa je tudi dom že preminulega svetovnega prvaka v boksu, Mate Parlova.

V samem mestu, kjer se nahaja recepcija Narodnega parka Brioni, je veliko plačljivo parkirišče za vse tiste, ki se odpravijo na plovbo do Brionov. V sezoni je priporočljivo plovbo predhodno rezervirati. Za vse tiste, ki si želijo samo sprehoditi po mestu, pa so na obrobju mesta urejena plačljiva parkirišča.

Mesto ima idilično promenado za sprehode. Sprehajališča in trgi se poleti spremenijo v prizorišče ribiških fešt in ostalih festivalov. Riviera ponuja obiskovalcem dobre gostilne z odlično gastronomsko ponudbo.

Večina zgradb je zgodnjesrednjeveškega nastanka. Cerkev sv. Elizeje je bila zgrajena v 7. stoletju na ruševinah podeželskega dvorca. V enoladijski cerkvi sv. Marije iz 14. stoletja so ohranjene gotske zidne freske. Župna cerkev sv. Kuzme in Damjana je prav tako iz gotskega obdobja.

Turisti obožujejo predvsem večerni vrvež ob obalni promenadi, raziskovanje majhnih uličic, degustacijo vin in olivnega olja, med drugim pa se lahko poučijo tudi o pravilni pripravi sardel na pravi Mali ribiški akademiji.

V mestu so na voljo trije hoteli, hostel, dva avtokampa ter raznolika ponudba zasebnih namestitev. Sama sem bivala v apartmaju v Valbandonu, kraju med Perojom in Štinjanom. Od Fažane je oddaljen 2 kilometra.

Poležavala sem na plaži v Peroju, v Valbandonu in Štinjanu. Vse plaže so čudovite, prostrane, na novo urejene, z lepim pogledom na Brione in z izredno čistim morjem. Zaradi čistega morja so v vodi morski ježki, zato zaščitna obutev med kopanjem vsekakor ne bo odveč.

Vse te plaže oziroma obalo od Peroja do Fažane lahko tudi prekolesarite, saj so kolesarske poti speljane ob morju. Fažana je zato tudi pravi raj za pešačenje in kolesarjenje.

Meni osebno je plaža v Vodnjanu najbolj ustrezala, predvsem zaradi obilice naravne sence, ki jo je imela. Plaža v Peroju ima najmanj naravne sence, plaža v Štinjanu pa je že bolj »komercializirana« in zaradi tega zelo primerna za družine. Za razliko od severne Istre, kjer so plaže večinoma kamnite, so tu plaže prodnate, zelo prostrane in zato omogočajo enostaven dostop do morja.

Fažana je več kot le izhodišče za Brione. Mestece priporočam tudi za večdnevni dopust, predvsem v jesenskem času, ko turistov, ki se zgrinjajo na Brione, ni več toliko. Če sklenem: gre za mesto s čudovito prostrano obalo, idilično promenado, čistim morjem, dobrimi gostilnami in romantičnimi večeri ob sončnem zahodu ob spremljavi uličnih muzikantov.

Fotogalerija

September 2021

 

 

Dodaj odgovor