Gorica (Gorizia)

Gorica leži tik ob meji s Slovenijo in je glavno mesto Goriške pokrajine. Gre za staro zgodovinsko mesto, ki se ga omenja že leta 1001. Sprehod po Gorici vas ne bo razočaral. Je lepo mesto s čudovitimi palačami, cerkvami, spomeniki in trgi. Skozi mesto se vije tudi najlepša slovenska reka Soča.

Čeprav smo še pred časom v Gorico hodili po oblačila, hrano in druge dobrine, ki se jih pri nas ni dalo dobiti, pa se je danes med obiskom Gorice prav gotovo bolj vredno posvetiti mestnim znamenitostim.

 
Najbolj poznan trg je Trg zmage z Neptunovim vodnjakom iz 18.stoletja, ki stoji na sredini trga. Ob trgu stoji mogočna jezuitska cerkev sv. Ignacija. Nad trgom se bohoti Goriški grad, ki je bil zgrajen v 11. stoletju, danes pa je v njem sedež goriškega muzeja. Gradu domačini pravijo tudi ”mesto nad mestom”. V 1. svetovni vojni je bil Goriški grad močno poškodovan, po vojni pa so ga temeljito obnovili.

  
Danes je grad en velik muzej. Sam grad in mestece, ki je nastalo pod gradom, je obdano s srednjeveškim obzidjem. Pred vstopom na grajski hrib oziroma v ”mesto nad mestom” se sprehodite skozi velika vrata oziroma t. i. vhodni portal, ki ga krasi grb Habsburžanov – grad je bil namreč v njihovi lasti kar 400 let. Grad je obdan z mogočnim obzidjem in številnimi obrambnimi stolpi.  Na grajskem hribu se danes v starih palačah nahaja muzejska četrt. Pod gradom stoji cerkev Sv. Duha iz 15. stoletja, ki stoji na grajskem griču. Žal v gradu še nisem bila, saj sem do tja prišla prepozno, ko so se vrata za obiskovalce že zaprla. Sem si pa vseeno lahko ogledala grajski grič in grad od zunaj, ter občudovala  lep razgled na staro mestno jedro, čeprav bi bil razgled s samega gradu prav gotovo še lepši.

                          
Naslednja znamenitost mesta, ki sem si jo ogledala, je Palazzo Coronini Cronberg oziroma Umetnostni muzej v Gorici.  Park je v lasti sklada dvorec Coronini Cronberg. Starodavni park v italijanskem slogu, ki ima pridih romantičnega značaja, je leta 1880 dal preurediti grof Alfredo Coronini, po katerem nosi tudi njegovo ime. Še v času življenja si je želel, da bi ostal park po njegovi smrti dostopen za javnost, zaradi česar je še danes vhod v park brezplačen. Proti plačilu si lahko ogledate  muzej, ki se nahaja v družinski palači. Park in dvorec sta bogata zgodovinska in kulturno-umetnostna dediščina tega mesta.

        
Če si želite miru in se odmakniti v naravo, je Parco di Piuma prava lokacija. To je mestni park na desnem bregu Soče, ki je od centra oddaljen približno 15 minut. Park je sestavljen iz dveh območij in je v neposrednem stiku z naravo. Ponuja sprostitev, v poletni vročini pa tudi ohladitev pod krošnjami dreves. Park je urejen, v njem pa lahko najdete nekaj klopic in miz, na katerih si lahko sami naredite pogrinjek.

   
Čudoviti stari želežniški most sem slikala z levega brega Soče, kjer je do reke speljana potka. Za vse znamenitosti in muzeje v Gorici je enodnevni izlet premalo. Gorica me je pozitivno presenetila, saj sem do nedavnega poznala le osrednji trg z trgovinami, čeprav Gorica ponuja še mnogo več.Maj 2019

Dodaj odgovor