Grad Bistra (Tehniški muzej Slovenije)

V nekdanjem grajskem poslopju, v lepem okolju s parkom, se na kar 6000 m2 nahaja Tehnični muzej Slovenije. Stoji na jugozahodnem robu Ljubljanskega barja, v občini Vrhnika. V preteklosti so v gradu bivali kartuzijani. Kartuzijski samostan Bistra ali Kartuzija Bistra je bila ustanovljena leta 1255 in je bila ena izmed štirih kartuzij na Slovenskem.

Današnjo podobo dvorca je Bistra dobila po letu 1826, ko jo je kupil Franc Galle. Leta 1945 je bila posest nacionalizirana, od leta 1951 pa se v gradu, ki je tudi kulturni spomenik državnega pomena, nahaja Tehniški muzej Slovenije.

Med stalnimi zbirkami muzeja je najbolj poznana zbirka prestižnih limuzin, ki jih je jugoslovanski predsednik Josip Broz Tito (1892-1980) uporabljal. Ostale stalne zbirke pa so s področja gozdarstva, lesarstva, lovstva, ribištva, elektrotehnike, tekstilstva, kmetijstva, kovačije na vodni pogon, ter zbirka motornih koles in predmetov s področja mlinarstva, pekarstva, tiskarstva na Slovenskem, ki prikazuje tiskane besede in tiskarske tehnike na Slovenskem. Prava posebnost pa je že prej omenjena zbirka redkih primerov prestižnih limuzin nekdanjega predsednika SFRJ.

Na razstavi je prikazan 100 letni razvoj avtomobilizma na Slovenskem (vse od 1. svetovne vojne pa vse do osamosvojitve) ter oddelek z vozili. Med njimi je tudi prvi tramvaj, ki je vozil po Ljubljani okrog leta 1901, ki predstavlja najstarejše električno vozilo pri nas.

Tehnični muzej se nahaja v nekdanjih prostorih samostana in kasneje grajskih prostorih, obdan s čudovitim okoljem z ribnikom, gozdno učno potjo in parkom, prepletenim s sprehajalnimi potkami. V tem delu se nahaja tudi kavarna in paviljon za romantične poroke.

Grad je dobil ime po potoku Bistra, pritoku reke Ljubljanice, ki ima tu več kraških izvirov.  Ob izviru sta na ogled žaga, ob potoku pa je na ogled tudi stara kovačija.

Muzej ima dva večja parkirna prostora, enega tik pred vhodom, drugi pa se nahaja le nekaj metrov stran. Za obisk muzeja je potrebno plačati vstopnino, če ga obiščete na Prešernov oz. kulturni dan (kot sem ga sama), pa je vstop prost.  Muzej je res precej velik; potrebovali boste najmanj dve uri, da ga obidete vsaj bežno. Če pa si boste želeli muzejske zbirke pogledati bolj podrobno vključno z vsemi opisi, boste zagotovo v muzeju vsaj pol dneva.

To je idiličen kraj, skupaj z ogledom muzejskih zbirk pa lahko izlet predstavlja popoln izlet za vse generacije.

Fotogalerija

 

 

 

Dodaj odgovor