Gradež

Gradež, italijansko tudi Grado je mesto in pristanišče v deželi Furlaniji-Julijski krajini v tržaškem zalivu. Od Ljubljane je oddaljen 140 kilometrov. Gradež je nastal z povezavo več manjših otokov in je danes urejeno in priljubljeno turistično obmorsko mestece.

V poletni sezoni je največ obiskovalcev namenjenih na peščene plaže. Osrednja mestna peščena plaža je dolga kar tri kilometre. A mesto ponuja še veliko več in živi skozi vse leto.

Stari del mesta ima čudovite zgradbe, prepojene z zgodovino, ulice nudijo nepozabne sprehode, kjer je veliko lokalov in restavracij, ki se večinoma nahajajo v peš coni, kjer ni avtomobilov. Tudi veliko manjših prodajaln in butikov boste našli, tako, da lahko vsak najde nekaj zase. Parkirišč je dovolj ob samem centru mesta in ob kanalih.

Na glavni ulici v centru se lahko spočijete in najeste v eni zmed restavracij. Hrana je okusna, le cene so nekoliko višje in tudi porcije so manjše kot smo jih navajeni pri nas.

Mestna znamenitost, ki krasi stari del mesta in se nahaja v samem centru mesta je bazilika sv. Evfenije z lepim mozaikom iz 6. stoletja.  Za baziliko si lahko ogledate slikovite kamnite spomenike iz prvih stoletij našega štetja. Na trgu so še lapidariji, osmerokotna krstilnica in še manjše Marijino svetišče.

Ob široki peščeni plaži poteka tudi lepa sprehajalna pot, kjer je mnogo barov in restavracij, ne manjka niti otroških igral. Peščena plaža je zelo priljubljena za družine z majhnimi otroki.

Mesto sem obiskala na Silvestrovo. Vreme je bilo bolj neprijazno, sivo, oblačno, a vseeno je bilo lepo, saj je bilo mestece praznično okrašeno.

 

Ker je Gradež obmorsko turistično mesto je priporočljivo, da ga obiščete izven turistične sezone. Mesto je zaradi svoje bogate naravne in kulturne dediščine vredno nedeljskega izleta.

Fotogalerija

December 2022

Dodaj odgovor