Hrastovlje

Idilična istrska vasica, ki leži pod Kraškim robom, je najbolj poznana po cerkvi svete Trojice iz začetka 12. stoletja. Mednarodno prepoznana je vas postala leta 1949, ko je domačin, kipar Jože Pohlen v cerkvi svete Trojice, v enem izmed najstarejših objektov v Istri, razkril freske Mrtvaški ples.

V 16. stoletju je cerkev dobila svoje mogočno obzidje, ki je še danes dobro ohranjeno. Obzidje z dvema obrambnima stolpoma naj bi služilo za obrambo pred Turki. Sama cerkev je majhna, a v notranjosti se nahajajo največje in najbolj ohranjene stenske poslikave pri nas. Slikar Janez iz Kastva je s svojo ekipo poslikal celotno notranjost in delo končal l. 1490.

Notranjost cerkve hrani izjemne freske iz poznega srednjega veka. Motivi so cerkveni, prikazujejo Marijino kronanje, svete tri kralje, Kristusov križev pot. Najznamenitejša freska pa je Mrtvaški ples, ki ponazarja sprevod različnih ljudi, ki skupaj z okostnjaki korakajo proti smrti. Motiv sporoča, da smrt ne izbira med bogatimi in revnimi.

Ker cerkev stoji tik nad vasjo, ima lep pogled na vasico, skalni kraški greben in na sosednji grič, kjer stoji spomenik Šavrinkam. Parkiramo lahko nekaj metrov poleg cerkve, na manjšem parkirišču. V neposredni bližini se nahaja tudi gostilna. Obisk znotraj obzidja in ogled cerkve je možen ob najavi. Vstopnina je 5 EUR.

Najlepši pogled na cerkev sv. Trojice je prav z bližnjega griča, kjer stoji spomenik Šavrinkam. Kip je posvečen ženskam, ki so nekoč v Trst hodile prodajat domače pridelke. Na glavah so nosile kmečke pridelke, kar ponazarja tudi kip. Skulpturo je leta 1990 podaril kipar, kateri je tudi razkril freske v cerkvi. Od cerkve do griča kjer stoji skulptura se lahko podate kar peš.

Marec 2024

 

 

 

Dodaj odgovor