Idrija

Idrija je najstarejše slovensko rudarsko mesto, ki leži v kotlini, katero obdaja idrijsko hribovje. Skozi mesto teče reka Idrijca z značilno zelenkasto barvo. Ob koncu 15. stoletja so na tem območju odkrili zelo bogato nahajališče živosrebrne rude, zato so se kmalu zatem začeli v mesto priseljevati rudarji.

Rudnik se je širil in  bil drugi največji rudnik živega srebra na svetu vse do sredine sedemdesetih let 20. stoletja, ko so začeli živo srebro nadomeščati z bolj prijaznimi materiali za okolje in človeka. Ob koncu 80. let 20. stoletja so rudnik zaprli.

Na vzpetini nad Idrijo se nahaja cerkev sv. Antona s Kalvarijo, od koder je najlepši razgled na mesto in okolico. Na hribu so rudarji sprva postavili leseno kapelico, leta 1678 pa je bila zgrajena cerkev, nekaj let kasneje pa še Kalvarija s trinajstimi kapelicami. Med domačini je Rožni hrib priljubljena točka za krajši sprehod.

V starem mestnem jedru se nahaja Ahacijev trg z baročnim vodnjakom, kjer je bila odkrita živosrebrova ruda. V centru mesta se nahaja tudi rudniško gledališče, mestna hiša, ljudska šola, cerkev sv. Trojice, rudarska hiša in še mnogo drugega.

Posebno doživetje, tudi za otroke pa je obisk Antonijevega rova. Antonijev rov je bil izkopan leta 1500 in je najstarejši ohranjeni vhod v rudnik v Evropi. Danes se po Antonijevem rovu obiskovalci podate v podzemni svet drugega največjega rudnika živega srebra na svetu. Ogled traja uro in pol.

Na manjši vzpetini v starem mestnem jedru si lahko ogledate renesančni grad Gewerkenegg.  Kot zanimivost, to je edini grad v Sloveniji, v katerem nikoli niso živeli plemiči. Zgrajen je bil v 16. stoletju za potrebe rudnika. Grad so skozi stoletja preurejali in dograjevali.

Danes je na gradu sedež Mestnega muzeja Idrija. V muzeju imajo stalno razstavo: Pet stoletij rudnika živega srebra in mesta Idrije, stalna razstava Mejniki 20. stoletja zajema čas od 1. sv. vojne do samostojne Slovenije, razstava Idrijska čipka predstavlja več kot 300-letno tradicijo izdelovanja klekljanja idrijske čipke, ki je prepoznavna in cenjena v Evropi in tudi v svetu. Na ogled je tudi spominska soba pisatelja Franceta Bevka

V gradu se nahaja trgovinica – modni atelje s spominki, modnim nakitom s čipkami, prtički, …  Ni običajna trgovina, gospa, ki ni le prodajalka v trgovini, ampak tudi mojstrica kleklanja,  vam z veseljem pokaže to lepo umetnost v živo ter tako pobliže spoznate sukanja niti.

Če želite malo daljši sprehod ob prijetni gozdni senci ob vodnih kanalih je Pot ob Rakah, ki je del Krajinskega parka Zgornja Idrijca prava izbira. Pot je ves čas položna, primerna tudi za vozičke in je priljubljeno rekreacijsko področje domačinov.

Pot se začne na mestu, kjer se nahaja jašek, Kamšt-vodno kolo in Scopolijev vrt. Pot vas pripelje do najbolj znane naravne znamenitosti Idrije, Divjega jezera, a morate prečiti enega izmed visečih mostov, ki povezujejo bregove reke Idrijce.  V zimskem času ni najbolj priporočljivo prečiti most zaradi snega in spolzkega terena.

Do Divjega jezera se lahko pripeljete tudi z avtomobilom, saj se nahaja na desnem bregu Idrijce, blizu glavne ceste, kjer je urejeno parkirišče.

Divje jezero je hkrati podzemna jama, kraški izvir in jezero.  Skrito je pod prepadnimi stenami in velja za najgloblje jezero v Sloveniji, saj so se potapljači spustili vse do 160 metrov globoko. Voda je pogosto smaragdno zelene barve.

Najbolj prepoznavna jed Idrije so idrijski žlikrofi. Vsako leto se predstavljajo številni izdelovalci te tradicionalne idrijske jedi na tako imenovanem Prazniku idrijskih žlikrofov.

Eden najpomembnejših slovenskih tehniških spomenikov so Idrijske klavže. Te mogočne vodna kamnite pregrade iz 18. stoletja so služile za splavilo lesa do mesta Idrije. (foto @caszaizlet)

Obisk Idrije je zagotovo premalo za enodnevni izlet, saj ponuja številne možnosti za ogled različnih razstav, kulturnih in naravnih znamenitosti v vseh letnih časih. 

Fotogalerija

Februar 2023

 

 

Dodaj odgovor