Kamnik

Staro mesto Kamnik je eno izmed najlepših srednjeveških mest v Sloveniji, poleg zgodovinskega ozadja pa mesto obdajajo Kamniško-Savinjske Alpe, nad katerimi so navdušeni marsikateri pohodniki.
Najbolje je parkirati ob robu mesta in se peš podati v center, staro mestno jedro ni veliko, vodi ena lepa ulica z značilnimi starimi in barvitimi hišami. Nekoč je bila obrtniška in trgovska, danes je srce mesta. Mesto ponuja veliko.

V samem centru se lahko po manjši mestni vzpetini, po kateri vodijo stopnice povzpnemo na Mali grad, kjer se odpira čudovit pogled na mesto in bližnje gore. Mali grad na mestni vzpetini je že v 11. stoletju stal grajski kompleks. Ohranila se je le dvonadstropna romanska kapela s kripto, ki je danes eden glavnih simbolov mesta. Od tu se odpira čudovit pogled na mestno jedro in Kamniško Savinjske Alpe.  Na mestnem balkonu, kot mu rečejo tudi domačini, je ena izmed najlepših točk za fotografiranje ob lepem vremenu.

Lahko pa se odpravimo na Stari grad (danes je le še razvalina gradu), do katerega od vznožja vodi pol ure dolga pešpot, lahko pa se na vrh pripeljemo tudi z avtomobilom. Na vrhu nas pričaka prelep pogled na Kamniško Savinjske Alpe, Gorenjsko in tudi Ljubljansko kotlino. Na najlepši grajski terasi nad mestom, kot ji pravijo domačini, lahko spijete tudi kavico.

Že če se boste podali na krajše raziskovanje, boste hitro očarani nad samim mestom, tako kot sem bila jaz, ko sem ga prvič obiskala. Kamnik je poznan tudi po tem, da skozi vso leto gosti številne kulturne in podobne prireditve, zato se ga vsekakor splača obiskati. Jaz sem bila ravno v času kolesarskega dogodka in bilo je dobro poskrbljeno tako za gledalce, kot za obiskovalce mesta.

Mesto velja za mesto z bogato zgodovino, pravijo mu tudi mesto z dušo. Kulturni dogodki in številne prireditve bogatijo mesto skozi vse leto, zato je vsako leto bolj obiskan.
Jaz sem bila nad mestom navdušena in rada se vračam. 

December 2018

Dodaj odgovor