Kofce (Planinski dom na Kofcah)

Kofce se nahajajo na razgledni planini pod Košuto. Od doma na Kofcah (1488 metrov) se odpira lep razgled po celem grebenu in na bližnje vrhove. Na planini je poleti kar precej živahno, poleg številnih pohodnikov pa se na planini pase tudi živina. Dom se nahaja sredi pašnikov, za njim pa se vzpenjajo dvatisočaki, ki kar vabijo, da se povzpnemo nanje.

Poti, ki vodijo do doma, so označene kot lahke. Na kratko bom opisala pot, ki sem jo izbrala sama – izhodišče poti predstavlja Matizovec (915 m nadmorske višine), do vrha pa boste potrebovali uro in pol hoje.

Do izhodišče pridemo tako, da se z avtoceste Ljubljana-Jesenice usmerimo na izvoz Ljubelj. Glavno cesto zapustimo za kamp in Podljubelj, kjer nas oznake usmerijo v desno. Nato nadaljujemo v smeri proti Kofcam. Vzpenjajoči se cesti sledimo do večjega parkirišča. S parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti, po kateri prispemo do kmetije Matizovec. Nadaljujemo v smeri proti domu in sledimo markacijam, ki nas usmerijo na bolj strmo pot, ki sčasoma preide v gozd. Malo pod vrhom se gozd razredči oziroma konča, s tem pa prispemo na razgledni greben.

Pot je razgibana, deloma prodnata, gozdnata, malo pod vrhom tudi dokaj kamnita, zato zanjo priporočam dobro pohodniško obutev. Večina poti poteka v senci, le vrh je pretežno gol, saj se nahaja na prostrani, razgledni planoti nad gozdom.

Kofce so poznane po slastnih domačih štrukljih, zato je za mnoge odločitev, kam na štruklje, dokaj znana. Ponujajo pa tudi ostalo okusno hrano in jedi na žlico.

 

Izlet lahko podaljšate naprej na višje vrhove, saj predstavlja dom na Kofcah izhodišče za vzpon na Košuto (2088 m) ali na goro Kofce (še dodatna 1 ura hoje), Malo Kladivo (še dodatna 1 ura in pol hoje), planina Pungart (še dodatna 1 ura hoje) in ostale vrhove.

Če s potjo ne boste nadaljevali, pa priporočam, da se povzpnete oziroma sprehodite vsaj do križa (10 minut hoje od doma). Od tu se vam bo ponudil še lepši razgled na dolino.

Na Kofce iz Matizovca je ena krajših poti, ki vodi na vrh. Nekaj napora bo vseeno potrebnega, da pridete na vrh, a ves trud bo poplačan s čudovitim razgledom, lepo naravo in slastnimi štruklji. Pot na Kofce lahko predstavlja lep družinski izlet. Otrokom bo zagotovo motivacija, da se povzpnejo na vrh, ravno nagrada v obliki slastnih štrukljev.

Fotogalerija

Dodaj odgovor