Korita Mostnice in dolina Voje

Mostnica je alpska reka s koriti in slapovi, ki z dolino Voje ponuja obiskovalcu na ogled čudovito naravo. Idilična dolina Voje se nahaja v Triglavskem narodnem parku nad Bohinjskim jezerom in predstavlja naravno znamenitost Bohinja. Korita Mostnice predstavljajo slikovito sotesko, dolgo približno 2 kilometra in ponekod globoko tudi do 20 metrov, na najožjih mestih pa je soteska široka le komaj meter.

Zaradi samega parkiranja predlagam, da se zapeljete v Staro Fužino do križišča ob kapelici, kjer nadaljujete s potjo levo v smeri plačljivega parkirišča (tam so tudi označene planinske poti na planini Blato).

Ker sem sama nekaj dni bivala v Stari Fužini, sem pot pričela pri cerkvi Sv. Pavla, ki se nahaja na koncu vasi, če se pripeljete iz smeri Ribčev Laz. Ob cerkvi lahko opazite čudovite konje na paši, od tu pa sprva mimo hiš vodi široka makadamska pot, ki nas kmalu pripelje do kamnitega Hudičevega mostu. S tega mostu lahko vidimo reko Mostnico, ki teče med ozke in visoke stene. Od Hudičevega mostu nadaljujemo s hojo po desnem bregu Mostnice, dokler ne prispemo do lesene ute, kjer pobirajo vstopnino.

Za ogled soteske oziroma korit Mostnice je potrebno plačati vstopnino, ki znaša za odraslega 3 evre. 

Sama pot je varovana z ograjo in je speljana tik nad koriti. Pot je nezahtevna in poteka večinoma v gozdu – kljub temu priporočam primerno pohodno obutev. Potrebno se je držati urejene poti, saj je približevanje prepadnim koritom lahko nevarno početje.

 

Voda je skozi leta izoblikovala čudovite tolmune in korita. Še posebej je zanimiv pogled na skalo, ki so ji obiskovalci nadeli ime ‘slonček. Če boste dobro pogledali, boste lahko opazili rilček od slona, saj je voda na zanimiv način to podobo izdolbla v skalo.

Soteska me je na nekaterih delih malce spominjala na sotesko Predaselj in na velika korita Soče, le da je tu barva reke manj intenzivna oziroma smaragdna. Korita Mostnice lahko nazaj grede prehodimo po nasprotnem bregu reke, saj so na nekaterih mestih speljani mostovi, kjer lahko prečkate reko.

Za ogled korit boste potrebovali dobro uro, zato predlagam, da pot nadaljujete naprej v idilično dolino Voje. Pot nas bo hitro pripeljala mimo spomenika NOB in do planinske koče na Vojah. Gre za čudovito kočo, kjer lahko naredite postanek za kislo mleko, žgance in ostale jedi, ki so značilne za te kraje

S koče na Vojah sledimo naprej po makadamski cesti oznakam, ki nas pripeljejo do slapu Mostnice. Nekoliko naprej od koče se cesta razcepi, mi pa nadaljujemo desno. Pot nas vodi mimo travnikov in nekaj koč. Sama pot je nezahtevna in potrebovali boste dobre pol ure, da pridete do naslednje koče oziroma okrepčevalnice ‘Pod Slapom’. Je pa v vročih poletnih dneh pot po dolini Voje malce bolj naporna od poti, ki vodi skozi korita Mostnice. Po dolini Voje se namreč sprehajamo med prostranimi travniki in zna sonce kar precej pripekati, medtem ko se korita Mostnice nahajajo v prijetni senci v gozdu in je pot zaradi tega prijetnejša.

Od okrepčevalnice pod slapom nas loči le še krajši vzpon, ki nas pripelje do slapu Mostnice. Gre za 20 metrov visok slap, pod njim pa se nahaja še manjši slap. Slap je zavarovan z ograjo, tako da čisto do njega ne moremo. Je pa slap kar bučen in vodnat, zato je teren okoli njega kar blaten in spolzek.

 

Od Stare Fužine do slapu je približno dobre dve uri nezahtevne hoje v eno smer. Sta pa na sami poti kar dve koči, tako da z žejo in lakoto ne bo težav. Izlet je primeren tudi za družine, priporočam pa obisk v poletnem času, saj se nazaj grede lahko osvežite v ⇒ Bohinjskem jezeru.

 

Fotogalerija

Izlet, Julij 2021

Dodaj odgovor