Kranj

Kranj je prestolnica Gorenjske in leži na sotočju Kokre in Save. Mesto je ohranilo mestno jedro, ki ga krasijo stare meščanske hiše, lepe ulice, veličastne cerkve in drugi čudoviti arhitekturni objekti. Mestna posebnost je kanjon reke Kokre, ki se nahaja pod starim mestnim jedrom. Tu je bilo včasih kopališče.

    

Kranj je kulturno mesto; vsem Slovencem je mesto poznano po Francetu Prešernu, slovitem slovenskem pesniku. Tu se nahaja Prešernov grob, Prešernov spominski muzej, Prešernovo gledališče, navsezadnje pa se v Kranju nahaja tudi spomenik s podobo Franceta Prešerna.  Ena najbolj prepoznavnih mestnih (in tudi slovenskih) kulturnih prireditev se odvija ob kulturnem prazniku 8. februarja. Gre za t. i. Prešernov smenj, ko se vso mesto preseli v 19. stoletje in boste na ulicah Kranja lahko zasledili tudi samega pesnika. Bogat kulturni program s številnimi prireditvami se sicer odvija skozi vso leto. Prav tako prepoznavna prireditev, ki poteka na ulicah Kranja, je Kranfest, ki se odvija v poletnih mesecih in traja tri dni.

  

Prešernov gaj leži ob samem centru mesta med Partizansko in Gregorčičevo ulico. Med 18. stoletjem in 2. svetovno vojno je bilo na tem prostoru vojno mestno pokopališče. Nekaj let po vojni pa so ga preuredili v spominski park. V parku se nahajajo; nagrobnik pesnika Franceta Prešerna iz leta 1852, nagrobni spomenik Ernestine Jelovšek (Prešernove hčerke), obeležje, kjer je bil prvotni grob pesnika, nagrobnik pesnika Simona Jenka,…

 

Mesto ima tudi številne skrite skrivnosti, kot so rovi pod starim mestnim jedrom, ki so odprti tudi za obiskovalce. Zgradili so jih v 2. svetovni vojni, služili pa so kot zaklonišča. Rovov, ki so pod mestom, si nisem ogledala, saj nisem velika ljubiteljica podzemnega sveta – pravijo pa, da je obisk zanimiv.

V mestnem jedru boste lahko opazili stopnišče z vodnjakom in lepimi arkadami, ki je delo arhitekta Jožeta Plečnika. Mestno središče prav tako krasi mestni vodnjak na Starem trgu, ki je sicer rekonstrukcija vodnjaka iz leta 1837. Takoj čez most, ko vstopite v mesto, lahko opazite zgodnjo obliko meščanske hiše iz leta 1527, ki se ji sicer reče Mitničarska hiša. Danes lahko v njej ali pred njo posedite, saj je spremenjena v gostinski lokal. Če si želite malo zatišja pred mestnim vrvežem, pa je idealen kraj za to Vovkov vrt, ki je ograjen z ostanki starega mestnega obzidja. Tu se lahko v senci prepustite gostinski ponudbi kavarne ali si celo ogledate film, saj je tam tudi kranjski kino na prostem.

   Na koncu svojega potepa po mestu ne morete brez obiska veličastnega stolpa Pungert iz 16. stoletja, ki je edini v celoti ohranjen srednjeveški obrambni stolp pri nas. Danes je namenjen druženju predvsem najmlajših, zraven se nahaja otroško igrišče in lokal. Če nimate vrtoglavice in se ne bojite višine, se nahaja tik ob stolpu tudi razgledna točka oziroma steklena ploščad, od koder se odpira razgled na reko in industrijski predel mesta.

Kranj ima poleg kulturnega tudi športni značaj. V mestu so priljubljeni (in organizirani) tudi razni športni dogodki, kot so kolesarske dirke, teki in podobno.

Sprehod po mestu se vam bo prav gotovo vtisnil v spomin in prav gotovo boste na potepu odkrili še marsikaj zanimivega.

   

Kot zanimivost; mesto ima prvi Bitcoin spomenik na svetu. Obeležje je okrogle oblike z znakom za kriptovaluto bitcoin. Postavljen je na sredini novega krožišča, na cesti Staneta Žagarja, pred kranjskim sodišče.
 

Dodaj odgovor