Kranjska gora (pozimi)

Kranjska gora je pomembno turistično in zimskošportno središče, ki se nahaja v zgornjem delu Savske doline ob izlivu Pišnice v Savo Dolinko. Mestece ima majhno in simpatično staro jedro, okrog katerega se nahajajo večinoma turistična naselja s hoteli in počitniškimi stanovanji.

Naselje je bilo v preteklih stoletjih precej odmaknjeno, dostopnejše je postalo po letu 1870, ko so zgradili železniško progo Jesenice-Trbiž. V starem vaškem jedru stoji cerkev device Marije Vnebovzete, ki je bila prvič omenjena že leta 1326. Med starejšimi stavbami je najbolje ohranjena 300 let stara Liznjekova domačija. V najstarejšem kranjskogorskem hotelu Razor pa je bila leta 1912 ustanovljena prva postaja slovenske gorske reševalne službe.

Kranjska gora je destinacija številnih možnosti za aktiven oddih v naravi tako pozimi kot tudi poleti. S svojo čudovito okolico je namreč privlačna skozi vso leto. Pozimi se prelevi v priljubljeno smučarsko središče tako med rekreativnimi smučarji kot tudi med tekmovalci za svetovni pokal, saj tu vsako leto prirejajo tekme svetovnega pokala (na delu smučišča Podkoren, kjer se odvijajo tekme svetovnega ranga).

Smučarske proge se nahajajo na pobočjih Vitranca vse od Kranjske gore do Planice, in sicer na nadmorski višini med 800 in 1200 metrov. Proge povezuje 13 vlečnic in 6 sedežnic. Primerne so tako za začetnike, kot tudi za malce boljše in vrhunske smučarje. Skupno ima smučišče 20 kilometrov smučarskih prog. Med njimi je 10 kilometrov lahkih, 8 kilometrov srednje težkih prog in 2 kilometra težkih oz. črnih prog. Proge tudi umetno zasnežujejo.

Kranjsko goro odlikuje lahek dostop do samih smučišč, parkirate lahko na urejenih parkiriščih v Kranjski gori ali v Podkorenu tik pod smučiščem. Za začetnike je poskrbljeno z veliko ponudbo smučarskih šol in prav zaradi tega je zelo priljubljena med družinami z manjšimi otroci. Prav tako je na voljo veliko dodatne ponudbe za vse tiste, ki ne smučajo. V bližini je priljubljeno jezero Jasna, do katerega se lahko odpravite peš, lahko pa si nataknete  tudi tekaške smuči ali se drsate po umetnem drsališču.

Meni osebno smučarske proge niso preveč pisane na kožo. Proge so sicer dokaj široke, a bolj kratke in ne preveč »razgibane«. Zaradi nizke nadmorske višine in dejstva, da so do druge ure popoldan skoraj ves čas izpostavljene soncu, se sneg tako dokaj hitro zmehča. Pa tudi samega gorskega vzdušja in razgledov,  kot ga lahko opazite na višje ležečih smučiščih, na tem mestu ne boste deležni.

Zdi se mi, da tu najbolj na svoj račun pridejo družine in otroci. Proge so namreč idealne za tiste, ki začenjajo s svojimi prvimi zavoji na belih strminah. Gneče na vlečnicah običajno ni, več kot na samih progah pa je skoraj več gneče ob progah. Veliko je obiskovalcev, ki ne smučajo, ampak samo posedajo, se sončijo, kar je tudi do neke mere razumljivo, saj je gostinske ponudbe ob samih progah res veliko. Ker pa je to Kranjska gora, so tudi cene malo višje, prav tako je  višja cena smučarske vozovnice kot na primer na Voglu.

Sama sem smučala tukaj v začetku meseca marca; čeprav je nadmorska višina smučišča precej nizka, so proge dopoldan zdržale. Ker je bil že skoraj pomladni dan, pa sem odšla po smuki na obvezen sladoled v mesto.

Za mesto, ki je poznano tudi svetu, pa so me negativno presenetile sanitarije, ki so bile postavljene na smučišču. V času Covid razmer so imeli postavljen samo en mobilni WC, pa še do tega je bil dostop precej otežen. Železne stopnice, ki so vodile do sanitarij, so bile namreč zelo spolzke in dokaj visoke (skratka precej nerodne za majhne otroke in starejše, ki so zaradi smučanja običajno obuti v smučarske čevlje).

Kranjska gora je na splošno čudovita. Moti me le, da je preveč skomercializiriana in da je v tako majhnem mestu tako veliko (skoraj preveč) ljudi.  

Fotogalerija

Dodaj odgovor