Krvavec / Veliki Zvoh

Krvavec je 1853 metrov visok vrh, ki se nahaja v Kamniško Savinjskih Alpah v občini Cerklje na Gorenjskem. Je zelo priljubljen v zimskem času, saj se na Krvavcu nahaja zimsko športno središče RTC Krvavec, ki je Ljubljani najbližje smučišče. Gora je od daleč prepoznavna tudi po stometrskem armiranobetonskem stolpu na vrhu, oddajniku RTV Slovenija.

Dostop do smučišča je možen s kabinsko žičnico, v mesecih brez snežne odeje pa je dostopen po asfaltirani cesti iz Cerkelj prek Ambroža pod Krvavcem. Iz glavne ceste, ki vodi proti gondoli Krvavec, se v Cerkljah zavije desno v hrib proti Ambrožu pod Krvavcem. Avtomobil lahko parkirate na velikem plačljivem parkirišču na Planini Jezerca pred rampo.

Pohodne poti s Krvavca vodijo na bližnje pastirske planine, kot so Koren, Košuta in Kompotela. Sama sem se odpravila na Veliki Zvoh, ki je najvišja točka smučišča 1971 metrov visoko. Od parkirišča do najvišje točke smučišča boste potrebovali dobro uro in pol hoje. Pot je označena kot lahka, nezahtevna. Izhodišče (Planina Jezerca) je na višini 1410 metrov, prehodili pa boste 561 metrov višinske razlike.

Na koncu parkirišča boste opazili rdeče planinske smerne table, ki nas usmerijo naravnost na markirano pešpot. Po krajšem vzponu dosežemo kolovoz in mu sledimo v levo. Kolovoz, po katerem hodimo, se hitro razcepi na dva dela, mi pa nadaljujemo naravnost po spodnjem. Sledi še nekaj minut hoje in nato prispemo do parkirišča ob spodnjem delu Kriške planine.

S hojo nadaljujemo naravnost na drugo stran doline, kjer se pričnemo vzpenjati po travnatem pobočju. Po krajšem vzponu prispemo do planšarije Pr’ Florjan. Od tu naprej se pot začne strmeje vzpenjati po travnatem pobočju, ki nas pripelje do doma na Krvavcu. Pri domu pridemo iz travnatih pobočij na makadamsko cesto, ki se začne vzpenjati v smeri Zvoha. Zadnji del poti je najbolj strm in na tem delu je pot tlakovana.

Na poti boste ves čas srečevali krave, ki se pasejo, in že med potjo boste lahko uživali v lepih razgledih na Gorenjsko. Tudi na najvišji točki smučišča ne boste sami; tudi tam se namreč pasejo krave.

Žičnica ne pride povsem na vrh, do vrha ji zmanjka le nekaj metrov. Pod vrhom Zvoha se nahaja jezero, ki je namenjeno umetnemu zasneževanju smučišča. Vrh ima vpisno skrinjico in ob jasnem vremenu  lep pogled proti Kalškemu grebenu ter okoliškim vrhovom.

Sama pot ni težavna, saj na poti ni skal oziroma velikega kamenja in korenin; pot sestavlja le travnat del (prva polovica poti) in makadamska cesta (druga polovica poti). Naporno postane lahko le v poletnih mesecih, ko pripeka sonce, pot pa takrat vodi ves čas izven zavetja dreves. V tem primeru priporočam pokrivalo, zaščitno kremo in seveda napotek, da se gre dovolj zgodaj na pot.

Naj pa vas vseeno ne zavede sončno vreme, če vam bo na parkirišču toplo. Na vrhu se zna vreme hitro spremeniti in še kako prav vam bodo v tem primeru prišli dolgi rokavi. Sama sem bila na vrhu meseca julija in me je vreme kar malce presenetilo. Spodaj je bilo lepo, sončno vreme, med potjo pa so se začeli na nebu nabirati oblaki in pričeli zakrivati sonce. Sama sem imela še malce sončka na vrhu, ko pa sem sestopala v dolino, pa se je pošteno ohladilo, na le 12 stopinj Celzija.

Gostinske ponudbe na Krvavcu je kar precej. Sama sem odšla na kislo mleko in žgance kar k planšariji Pr’ Florjan, ki se nahaja na Kriški planini na smučišču Krvavec. Lahko pa se odločite in tudi prespite v najvišjem ležečem hotelu v Sloveniji, v Hotelu Krvavec, ki se nahaja na nadmorski višini 1600 metrov.

Ko slišimo Krvavec, nam pride na misel zima in smučanje; a povem vam iz prve roke, da je tudi poleti lahko na teh koncih zelo lepo.

Fotogalerija

Dodaj odgovor