Lončarska vas Filovci in Plečnikova Bela golobica v Bogojini

Filovci so gručasto naselje v občini Moravske Toplice. Nahajajo se ob cesti Martjanci-Dobrovnik, dobrih 7 kilometrov stran od Moravskih Toplic.

Nekdaj so bili Filovci značilno lončarsko naselje. Po 1. svetovni vojni je bilo v Filovcih še okrog 60 lončarjev, v zadnjih letih pa so prebivalci skoraj povsem opustili to tradicionalno obrt. Filovski lončarji so bili znani predvsem po izdelavi črne keramike.

Danes se v vasi Filovci nahaja muzej na prostem, ki prikazuje avtohtono panonsko arhitekturo.  Lončarstvo Bojnec, ki predstavlja tri generacije lončarjenja, je preraslo v muzej na prostem. Začetki lončarske delavnice Bojnec segajo v 50. leta minulega stoletja, ko se je izdelovala predvsem črna lončevina, žgana v starih kopastih pečeh. Danes lončarska delavnica Bojnec obratuje v sklopu muzeja na prostem in s tem ohranja lončarsko obrt v tem kraju.

V muzeju boste lahko pobliže spoznali značilnosti te zanimive domače obrti. Na ogled je stalna razstava lončarskih mojstrov, stara kopasta peč za žganje črne lončevine, star kotel za žganjekuho, pristni panonski cimprači in črna kuhinja.

Muzej na prostem hrani dva kulturna spomenika; panonski cimprači (hiši), ki predstavljata zadnje primere tovrstne gradnje v Pomurju. Ena izmed njiju je bila last mlinarja, druga pa je bila kovačeva. Cimprača predstavlja tipičen primer panonske gradnje iz lesa, gline in slame. Zgrajena je bila v obliki črke L, ki povezuje stanovanjski in gospodarski del. Takšne panonske hiše so v Prekmurju gradili že v 15. stoletju, vendar ne vsi, pač pa le bolj premožni kmetje in obrtniki. Glinena tla, majhna okna, nizka vrata, črna kuhinja, slamnata streha in druge zanimive značilnosti tovrstne gradnje vas bodo vsekakor očarale in popeljale v svet naših prednikov.

V muzeju obratuje tudi prodajalna lončenih in keramičnih izdelkov, kjer lahko kupite posodo za bograč, pekače, sklede, krožnike in podobne reči.

Cena vstopnice za muzej na prostem je 4 evre.  Obisk zelo priporočam, saj je ogled zelo zanimiv, med obiskom pa izveste veliko novega, in se za trenutek popeljete nekaj desetletij nazaj v preteklost.

Slabe 4 kilometre od vasi Filovci se nahaja vas Bogojina, ki se ponaša s slovito Plečnikovo mojstrovino, Belo golobico oziroma cerkvijo Gospodovega vnebovhoda. Cerkev oz. Bela golobica, kot jo imenujejo domačini, velja za eno najlepših stavb sodobne sakralne arhitekture na Slovenskem. Sedanjo zunanjo podobo je cerkev dobila leta 1927. Temelji prvotne cerkve segajo namreč že v 14. stoletje, prezidana je bila leta 1793, popravljena pa 1810.

Zasnovo prenove cerkve so leta 1923 zaupali največjemu slovenskemu arhitektu Jožetu Plečniku. Gradnja se je pričela leta 1925, Plečnik pa je v načrt vključil vse podobe stare cerkve. Bogojinska cerkev je drugačna od ostalih katoliških cerkva. Zunanjost krasita dva okrogla zvonika, okrogla okna, notranjost pa mogočen steber iz brušenega marmorja.

Filovci in Bogojina sta slikoviti vasici in polni zanimivih sporočil – vsekakor si vzemite čas in ju pobliže spoznajte. Kolesarji boste lahko prav tako navdušeni nad urejenimi kolesarskimi stezami. Kosilo pa zelo priporočam v  Gostilni pri Lujzi, ki je znana po gostoljubnosti in izredno okusni hrani. Nahaja se v sosednji vasici Dobrovnik.

       

Fotogalerija

 

Dodaj odgovor