Mostec

Mostec je priljubljena rekreacijska točka v Ljubljani, ki se nahaja pod pobočjem Rožnika, v bližini živalskega vrta. Po dolinici teče potok Mostec. Iz Mosteca vodijo številne poti, med njimi tudi tiste do Cankarjevega vrha na Rožniku ali do parka Tivoli.

Poti, ki vodijo do Mosteca, so nezahtevne in vodijo skozi gozd. V Mostec se lahko odpravimo iz smeri parka Tivoli (Jesenkova pot) ali iz Večne poti, ki se nahaja malce pred živalskim vrtom.

Gostišče v Mostecu obiskovalcem ponuja pijačo in prigrizke ter velik letni vrt.  Po predhodnem dogovoru je možna tudi organizacija piknikov. Otroci  imajo na razpolago veliko otroško igrišče, starejšim pa je na voljo balinišče,  medtem ko se v bližini nahaja več trim stez.

 

Na poti v Mostec (iz smeri Tivolija) boste opazili zapuščeni stolp. Stolp je bil nekoč pomembna smučarska 70-metrska skakalnica. Skakalnico je zasnoval avtor planiške velikanke Stanko Bloudek, zgrajena pa je bila leta 1954. Od ljubljanske velikanke je danes ostal le zapuščeni stolp.

Po poti malce naprej pa se nahaja pravi skakalni center z manjšimi skakalnicami. Danes tu trenirajo mladi perspektivni skakalci.

 

Ker nekatere pohodne poti iz Mosteca vodijo tudi do parka Tivoli in vse do vrha Rožnika, boste lahko uživali cel dan v naravi, pa čeprav v Ljubljani.

Fotogalerija

December 2022

Dodaj odgovor