Napoleonova pot (Strada Napoleonica)

Čudovita krožna razgledna pešpot nad Trstom je speljana 300 metrov nad morjem, dolga je 8 kilometrov in je ena najbolj priljubljenih pešpoti v okolici Trsta.

Začetek poti se začne na najvišji točki v Opčinah, pri obelisku. Obelisk so zgradili v zahvalo avstrijskemu cesarju Francu I, kateri je dal zgraditi cesto med Opčinami in Trstom. Parkiramo malo nižje, na večjem parkirišču ob krožišču, nato se sprehodimo ob tramvajskih tračnicah do obeliska.

Pot je široka, na začetku peščeno kamnita, ki se kasneje nadaljuje po asfaltni poti in v zadnjem delu po stezici skozi gozd. Primerna je za vse pohodnike, saj gre skoraj ves čas po ravnem, primerna je tudi za vozičke. Široka, razgledna krožna pešpot se končna pri parkirišču nad krajem Prosek.

Na dlani imamo celoten Tržaški zaliv, pogled na Trst, morje, grad Miramar, v daljavi lahko občudujemo tudi alpske vrhove.

Na poti, kjer se začne asfalt, bomo zagledali naravno steno t.i. plezališče Napoleonice, ki privablja plezalce. Na koncu plezališča, kjer je tudi parkirišče, zavijemo desno v hrib proti razglednemu stolpu. Od stolpa nadaljujemo po dobro označeni stezici do nevsakdanje trikotne betonske cerkve.

Cerkev je bila zgrajena leta 1966,  v dveh nadstropjih, z več oltarji.  Na ploščadi pred cerkvijo se nahaja 15. slika križevega pota, Kristusovo vstajenje.

Zaradi same razgledne lege in nevsakdanje arhitekture je Marijino svetišče na Vejni vredno daljšega postanka. Dobrodošel postanek tudi za kavo, pijačo, kakšen prigrizek in toaleto, saj je v pritličju urejen manjši gostinski lokal.

Po postanku se odpravimo nazaj do plezališča, kjer se po zgornji poti lahko vrnemo nazaj na izhodišče ali pa se spustimo vse do enega najbolj slikovitega gradu v teh krajih.

Ker smo imeli v planu dan namenjen dolgemu sprehodu, kljub oblačnemu vremenu, smo nadaljevali po poti Sentiero Natura, ki vodi do čudovitega gradu Miramar.

Pot do Miramare ni zahtevna, je pa potrebno prehoditi veliko stopnic, zato za majhne otroke, vozičke in ljudi, ki težje hodijo ni primerna.

Začne se v naselju Prosek, nato se pot nadaljuje v vasico Konavlje. Rdeče-bele markacije, ki so nekje malo slabše vidne, vas pripeljejo do stopnic. Kar okoli 500 stopnic se zvrsti do krajevne železniške postaje, kjer se spustimo pod železniški nadvoz. Sprehodimo se  skozi podhod do enega izmed vhodov v čudoviti park, ki obdaja grad Miramar (več v ločenem prispevku).  Lepote parka si lahko ogledate brezplačno, vstopnina je le za ogled gradu.

Pravi arhitekturni biser je tudi železniška postaja Miramar, zgrajena davnega leta 1857. Danes je postaja zaprta in zapuščena.

Za krožno pot si je treba vzeti vsaj tri ure, za pot od Opčin pa vse do gradu Miramar, pa vsaj pet ur, saj je v obe smeri pot dolga približno 15 kilometrov. Strada Napoleonica je čudovita skoraj v vseh letnih časih, le v poletnem času, zaradi izpostavljenosti soncu in vročini odsvetujem sprehod.

Fotogalerija

Februar 2023

Dodaj odgovor