Planina nad Vrhniko / Stari maln

Na zahodnem delu Vrhnike se dviguje z gozdom porasel hrib Planina. Nahaja se nedaleč od hriba Ulovka (801 m nadmorske višine),  in je visoka 733 metrov, na njo pa vodi kar nekaj poti iz različnih smeri.

Na vrhu stoji leseni razgledni stolp, visok kar 22 metrov in  planinska koča. Stolp velja za enega izmed najvišjih med lesenimi stolpi pri nas. Na novo je bil zgrajen leta 2008, predstavlja pa izjemno razgledno točko. Na vrh se povzpnete po številnih lesenih stopnicah (na vrhu vas bo sicer zaradi vitke konstrukcije malce zibalo), vseeno pa boste lahko ob lepem vremenu v daljavi videli Barje, Vrhniko, Ljubljano, Krim, Idrijsko hribovje in pa hribovja vse do Triglava. Tudi izpred koče se izletnikom ponuja pogled na dolino, vendar je razgled omejen.

Najenostavnejša pristopa do te izletniške točke sta po poteh iz Stare Vrhnike in prek Zaplane. Planina je priljubljena pohodna izletniška točka med domačini, zato so poti ob vikendih kar precej oblegane. Vse poti so označene kot nezahtevne, so razgibane, vseeno pa so ene malo bolj strme in daljše od drugih. Do Planine pridemo tako, da na Vrhniki sledimo smerokazom za Planino vse do parkirišča, ki se nahaja v bližini kažipotov za Planino nad Vrhniko. Ob vikendih je parkirišče običajno polno, zaradi česar pohodniki parkirajo kar ob cesti.

Sama sem izbrala ‘pot mimo Bukve’, za katero boste potrebovali uro hoje do vrha. Planinske oznake nas usmerijo na vzpenjajočo pešpot, sprva skozi grmičevje, nato pa čez travnik. Pot sprva vodi po asfaltni, nato  po makadam široki pešpoti; ko prispemo na označeno razpotje pri Županovi klopi, vzpon nadaljujemo po levi poti, v smeri Planina Bukev (medtem ko desno vodi pot na Planino čez Špico). Pot naprej se razmeroma zložno vzpenja skozi strnjen gozd.

Na vrhu se nahaja planinska koča, ki ponuja tudi gostinske storitve. Ob koči je veliko klopi, na katerih je možno posedeti, na vrhu pa se nahaja tudi nekaj igral za najmlajše. Ne manjka niti tako priljubljena klop ljubezni, s katere se razprostira lep pogled v dolino.

 

V dolino se lahko odpravite po drugi poti in sicer po poti, ki vodi do koče v Starem malnu.  Pri klopi ‘za ta utrujene’, kot se imenuje, ki se nahaja malo pod vrhom v gozdu, zavijete desno proti Starem malnu. Nekaj časa je pot dokaj položna oziroma poteka navzdol. Ko prispemo do smerokaza z napisom ‘Star maln, Lintvern’ pa se pot začne strmo spuščati v ozko, strmo in koreninasto stezico, kjer je na najbolj izpostavljenem delu pohodniku v pomoč tudi jeklenica. Med potjo prečkamo manjšo razgledno točko in kmalu prispemo do potoka Bele ter do koče v Starem malnu.

Stari maln se nahaja globoko v dolini potoka Bele. Nekoč je stal tu mlin, na kar danes spominjata mlinsko kolo in jez. Pri koči v poletnih mesecih je kraj priljubljeno mesto za piknike, v poletni vročini pa se lahko tudi ohladite v vodi zajezenega potoka. Od koče naprej, proti parkirišču, pot vodi po široki položni makadamski cesti, ki je kar dolga in se kar malce vleče. Tudi ta pot, je opisana kot uro dolga pot, a zdelo se mi je, da je bila kar precej daljša od poti mimo Bukve.

Lahko pa se sprehodite iz izhodišča tudi samo do Starega malna, saj je pot položna, poteka po makadamski široki cesti, ob potoku Bela, deloma v gozdu, in je primerna tudi za vozičke. Vse poti so opisane tudi na portalu hribi.net.

Pot na Planino je lep izlet, primeren tudi za družine,  v vseh letnih časih, le vreme naj bo suho. 

Fotogalerija

Februar 2019

Dodaj odgovor