Planinsko polje in grad Haasberg

Planinsko polje leži v občini Logatec in je 5 kilometrov dolgo ter okrog 2,5 kilometra široko kraško polje. Je najnižje ležeče polje na Notranjskem. Skozi njega si utira pot reka Unica, ki izvira v Planinski jami. Planinsko polje je izrazito in zelo dobro naravno ohranjeno kraško polje. Največje naselje, ki leži ob Planinskem polju, je naselje Planina.

Nudi raznolike možnosti za preživljanje prostega časa in je edinstveno tudi v naravoslovnem ter geografskem pogledu. Med drugim ponuja možnosti za sprehode, tek, kolesarjenje, jahanje ter tudi drsanje v zimskem času. Reka Unica je zelo priljubljena za ribolov, v času poplav pa se lahko po njej zapeljete kar s čolnom.

Poplave se pojavljajo večkrat na leto, pogostejše so v pozni jeseni in zgodaj spomladi. V svojih letnih časih vedno spreminja svojo podobo. Ob večjih deževjih reka Unica prestopi bregove in voda se razlije po kraškem polju, zaradi česar nastane veliko presihajoče jezero. Zaradi tega naravnega pojava se tu radi zbirajo ljubitelji fotografije.

    

 Nad kamnitim mostom čez Unico stoji dvorec Haasberg iz 18. stoletja. Pred 2. svetovno vojno je bil v lasti rodbine Windisch-Graetz. Nekoč eden najlepših baročnih dvorcev v Sloveniji je danes ruševina in žalostno propada, zato ga lahko občudujemo le od zunaj. Same ruševine so mogočne in še danes pričajo o nekdaj mogočnem dvorcu. Slovel je po bogati notranji opremi z velikim zunanjim vrtom. Zgraditi ga je dal baron Kobencel, ko je leta 1716 postal lastnik hasperške gospoščine. Med 2. svetovno vojno, leta 1944 so dvorec požgali partizani.

        
Je pa preživel stari hlev, ki stoji nekaj metrov stran od samega dvorca Haasberg, do katerega vodijo vrata, ki so vedno odprta za obiskovalce. V njem je na ogled manjša etnološka zbirka z različnimi predmeti, ki so jih našli na tej lokaciji. Gre za majhen zgodovinski prostor, ki ponazarja, kako so živeli nekoč. Ogled je brezplačen, vseeno pa so dobrodošli prostovoljni prispevki. Zelo priporočam ogled vrta grajske štale in škratovo deželico, kjer se počutiš kot v kakšni bajki.

                                                   
Planinsko polje je kraj, kjer najdejo svoj mir ljubitelji narave, ribolova, pa tudi ljubitelji zgodovine in pravljic.

Planinsko polja ponuja možnost za lep izlet, pogrešala sem le kakšno kavarno oziroma restavracijo, kjer bi lahko popila kavo ali mogoče odšla na kosilo. Zato sem odšla po stari cesti in po nekaj kilometrih prišla do kavarne Grajski park Vitez v Logatcu, kjer sem prišla tudi na ta račun.

Dodaj odgovor