Plovba po Ljubljanici

Na plovbi po Ljubljanici sem bila do sedaj že večkrat in vsakič je bilo na njej povsem drugačno doživetje. Enkrat smo imeli pravi ‘piknik’ na ladjici, enkrat sem bila na zasebni zabavi, spet drugič pa sem se po Ljubljanici popeljala v bolj romantičnem vzdušju s pravo leseno barčico.


Poti voženj in same ponudbe s turističnimi barčicami se namreč od ponudnika do ponudnika razlikujejo. Lahko imate na njej pravo zabavo, ali pa družabno srečanje oziroma vožnjo prirejeno za zaključene družbe – lahko najamete svojega kuharja, ki vam bo pripravljal jedi ter stregel pijačo, lahko pa si priskrbite tudi glasbo na njej oziroma še kaj. Na nekaterih ladjicah imajo v ponudbi tudi prigrizke in pijačo, da je plovba po reki lahko še prijetnejša in še bolj romantična.

  
Lahko pa se odpravite le na panoramsko vožnjo, ki je najbolj priljubljena in zaželena med turisti. Traja slabo uro, pot pa vas bo peljala z Brega proti toku mimo izliva Gradaščice ter Hradeckega mostu. Pogled se odpre na novo urejeno nabrežje, do Špice, kjer se odcepi v Grubarjev prekop. Pri Livadi in veslaškem klubu barka pot obrne nazaj v smeri toka Ljubljanice, pri tem pa se odpre pogled na grad, Prule, staro mestno jedro, čevljarski most, frančiškansko cerkev in Tromostovje ter na Plečnikovo tržnico. Pogled na mostove iz vodne perspektive je nadvse zanimiv. Na koncu pa boste prav gotovo zapluli še do zanimivega zmajskega mostu.

Vstop na barko je v samem centru, kjer na različnih mestih ob obrežju ponudniki čakajo na obiskovalce. Barke se po videzu razlikujejo; nekatere so zaprte, nekatere imajo stekleno streho, ena je iz pravega macesnovega lesa. Običajno sprejme barka med 40-50 oseb. Nazadnje, ko sem bila jaz, sem za panoramsko vožnjo za  leseno ladjico odštela 8 EUR. Vožnja je prijetna, ker gre reka skozi samo srce mesta, pa je zato še posebej zanimiva.

         
Ker Ljubljanica nikoli ne zamrzne, je možna vožnja z nekaterimi ladjicami vse dni v letu. Ladjice so zasidrane in ne plujejo le v neprimernih rečnih razmerah, ko je vodostaj previsok, ali pa ob zelo slabem vremenu. Nekatere barke so v zimskem času tudi ogrevane. Še posebej veliko jih pluje v prazničnem decembru, ko je mesto okrašeno z lučkami.


Zaplujte z ladjico na panoramski izlet po reki Ljubljanici in si oglejte Ljubljano še iz ‘žabje’ perspektive.  Priporočam, da pojdite na tisto, ki nima strehe ali ima stekleno streho. Zakaj? Ker je potrebno na nekaterih mestih gledati navzgor, če želimo kaj videti, saj reka ni dovolj široka. Za bolj romantične duše pa definitivno priporočam leseno barko, na kateri si je potrebno obvezno privoščiti kozarec vina.Julij 2019

Dodaj odgovor