Polhov Gradec

Polhov Gradec je od Ljubljane oddaljen 17 kilometrov in predstavlja središče Polhograjskega hribovja. Izlet v Polhov Gradec se je izkazal za zelo simpatičnega in nad videnim sem bila zelo presenečena. Le veter mi je ponagajal tisti dan, zaradi česar je bilo kar malce hladno. Na nedeljskem izletu sem si ogledala tri stvari.

   
Avtomobil sem pustila pri Polhograjski graščini, ki je ena izmed znamenitosti te vasi. Graščina je iz 13. stoletja in ima manjši park in ribnik. Ker vreme ni bilo preveč prijazno, sem si ogledala zelo lepo urejen in zanimiv muzej pošte in telekomunikacije, ki je v sami graščini. Danes graščino upravlja Tehniški muzej Slovenije, vstopnina pa znaša 2,50 EUR – ni pretirana, za tisto, kar vidite. Vsa zgodovina pošte je čudovito predstavljena s predmeti in podrobnimi opisi v 1. nadstropju, zgodovina telekomunikacij pa se nahaja v 2. nadstropju. Zanimivo in poučno – zelo priporočam vsem generacijam.

                                                  
Drugi ogled je bil ogled Starega gradu ali Kalvarije, ki je poleg graščine. Leži na manjši vzpetini, visoki 460 metrov, pešpot poteka po gozdu, je nezahtevna in traja približno 20 minut. Do kapele, ki stoji na vrhu, hodimo mimo kapelic, ki so jih pred leti obnovili. Z vrha je lep razgled na Polhograjsko hribovje in Polhov Gradec. Nazadnje sem obiskala še Polhov doživljajski park, ki je namenjen predvsem otrokom. Nahaja se 5 minut stran od graščine. Pravijo mu tudi pravljični svet, zaradi številnih umetniških lesenih skulptur, ki jih je možno videti. Park je speljan ob gozdu in je zelo prijeten za sprehod, zato je primeren tudi za malo večje otroke. Ves čas je obiskovalec v stiku z naravo, park pa je predvsem poučen za otroke.

                
Polhov Gradec je obdan z lepo naravo in z lepimi hribi. Zelo lep kraj za preživetje dneva v naravi. Nekaj metrov stran od graščine se nahaja tudi gostilna, če želite kaj pojesti ali se odžejati. 

Dodaj odgovor