Poreč

Poreč je istrsko turistično mesto in pristanišče na Hrvaškem. Od slovenske meje je mesto oddaljeno 45 kilometrov. Slikovito mesto ima blago sredozemsko podnebje s številnimi plažami in spada med bolj priljubljene destinacije ob obali jadranskega morja med turisti.

Poreč ima bogato kulturno in zgodovinsko dediščino. Večina plaž so čudovite in raznolike, šport, zabavo in kulinarične užitke za vse starosti pa se najdejo na vsakem koraku. Mesto je zanimivo za ogled v vseh letnih časih, a največ dogajanja je tam seveda poleti. Pod mesto Poreč spadajo tudi trije majhni otoki.

V Poreču boste zagotovo našli plažo, ki bo izpolnila vaše želje in potrebe, saj je obala dolga več kot 35 kilometrov. Najbolj znane plaže so Valeta, Crnika, Donji Špadiči, mestna plaža in številne druge. Samo mesto se je razširilo iz polotoka, kjer so ulice ohranile razporeditev, tipično za rimsko ureditev mesta. Obvezno se morate sprehoditi po dveh ulicah, ki sta ohranili izvirni rimski videz, in sicer ulici Decumanus in Cardo Maximus.

Sprehod po starem mestnem jedru lahko začnete na ‘Trgu Svobode’, nato pa po ulicah nadaljujete z raziskovanjem mestnih znamenitosti. Ulice so polne malih trgovinic in kavarn. Svoj sprehod lahko nadaljujete vse do mestne rive in tako obkrožite celotno staro mestno jedro, ki je strnjeno okrog nekdanjega starega obzidja.

Glavne ulice v samem jedru Poreča so še vedno ohranile starodavno obliko s starimi hišami, ki jih krasi čudovita arhitektura.

Mesto ima bogato zgodovino; njegova najpomembnejša znamenitost je slovita Evfrazijeva bazilika iz 6. stoletja, ki se nahaja v starem mestnem jedru. Stolnico Marijinega vnebovzetja oziroma Evfrazijevo baziliko so zgradili Bizantinci. Celoten kompleks sestavlja cerkev in pomožni objekti, medtem ko se škofovski dvorec nahaja v neposredni bližini. Je edina cerkev iz tega obdobja, ki je ohranila prvotno strukturo. Bazilika spada danes pod Unescovo zaščito kot spomenik svetovne kulturne dediščine.

Druge znamenitosti mesta so še ‘Trg Marafor’, kjer se nahaja rimski forum s hrami rimskim bogovom, in zanimiva romanska hiša, ki predstavlja živahno preteklost. Starorimski trg Marafor je nekdanji rimski forum, kjer so nekoč potekala javna srečanja. Na trgu Marafor lahko danes občutite živahen utrip mesta. V bližini glavnega trga se nahajajo ostanki dveh antičnih svetišč, in sicer Velikega in Neptunovega templja.

Na samem vstopu v strogi center se nahaja gotski peterokotni stolp, ki je eden od dveh ohranjenih stolpov iz prvotnega mestnega obzidja. Na njem lahko opazimo relief beneškega leva, ki je bil simbol takratnih vladarjev.

Cerkev Marije Anđelske se nahaja na Trgu Svobode, neposredno ob mestnem jedru. Cerkev je bila zgrajena v baročnem slogu leta 1746. Cerkev se ponaša s čudovitim baročnim zvonikom, visokim 18 metrov.

Poreč ima številne pešpoti in dolge sprehajalne poti, ki potekajo ob obali vse do centra mesta. Peš lahko obkrožite celotno staro mestno jedro.

Prijetna sprehajalna pot (4,5 km) vodi tudi med Plavo in Zeleno Laguno. Del poti je primeren tudi za rolanje. V poletni sezoni so ob poti odprti številni gostinski lokali. Ob poti, približno 50 metrov od hotela Plavi je stopnišče po katerem se lahko povzpnete na 38 metrov visok hrib, na katerem stoji kapela sv. Nikola z zvonikom. Z zvonika se odpira čudovit panoramski razgled, a je odprt le v poletni sezoni.

 

Mesto ima veliko urejenih plačljivih parkirišč, ki so razdeljene na cone.

Poreč je priljubljen tudi med hrvaškimi estradniki in estradniki s področja nekdanje Jugoslavije. Na prostem v samem mestu skozi glavno turistično sezono, pa tudi za silvestrovo, organizirajo brezplačne koncerte. Sama sem jih obiskala kar nekaj (Plavi Orkestar, Severina, Bajaga, skupina Sars…).

Pa tudi sicer, če greste na poletni večer na sprehod s Trga Svobode do mestne rive, vas bodo med hojo spremljali zvoki hitov iz številnih klubov in lokalov. V samem mestu in ob plažah je veliko gostinskih lokalov, kavarn, slaščičarn, restavracij, stojnic…

Zaradi številnih čudovitih plaž, kulturno zgodovinskih spomenikov in pestre ponudbe dogodkov predstavlja Poreč eno največjih turističnih središč na tem območju.

Fotogalerija

Dodaj odgovor