Rabac / Labin

Rabac leži v istoimenskem zalivu pod višje ležečim Labinom. Glavna gospodarska dejavnost kraja predstavljata turizem in ribolov. Nekdanje majhno ribiško naselje je danes sodobno, turistično obarvano in živahno mestece pod strmimi apnenčastimi pobočji.

Mesto je priljubljena turistična destinacija tako za mlade kot starejše, zaradi čudovitih plaž, čistega morja ter urejenih kolesarskih, sprehajalnih in pohodniških poti. Kraj je primeren tudi za vse, ki si želijo sprostitve ob pestri ponudbi športa in rekreacije ter vse navdušence nad raznoraznimi prireditvami, ki se odvijajo skozi vso leto. Živahno mesto, v katerem se nahaja veliko lokalov, restavracij in trgovin, »diha« tudi za mlade, saj se lahko zabavajo v številnih diskotekah.

Rabac je sestavljen iz dveh delov. Zgornji del je starejši, spodnji s pristaniščem za manjše ladje pa mlajši.

Sprehajališče ob morju (Lungo Mare), ki vodi vse od kampa Oliva do svetilnika in naprej, je dolgo več kilometrov. Ob sprehajalni poti naletiš tudi na kipe in skulpture, ki so delo umetnikov. Od daleč boste videli Teleferiko, to je žičnica, s katero so nekoč tovorili boksit med Rabcem in Labinom.

Rabac ima veliko manjših zalivčkov in prav toliko lepih plaž z lepimi razgledi, ki se nahajajo ob več kilometrski sprehajalni poti. Morje je čisto, ponekod turkizne barve, ki skoraj spominja na Karibe. Vse plaže so kamnite, prodnate in urejene,  le naravne sence skorajda ni.

Kamp Oliva se nahaja na robu kraja Rabac, ob morju in dolgem zalivu Maslinica. Kamp je z mestom povezan z lepo in dolgo sprehajalno potjo. Plaža v kampu je prodnata, a brez zavetja naravne sence. Nasadi oljk, po katerih je kamp dobil tudi ime, dajejo senco samemu kampu, kjer so nastanjene kamp prikolice in glamping hiške.

Okolica ponuja številne pohodniške poti, ena izmed njih je Sentonova pot in pot božanskih izvirov. Lahko se podate na pet kilometrov dolgo pešpot od Rabca do Labina. Prične se ob nogometnem igrišču pri kampu Oliva. Pot se vije po gozdu in že kmalu boste prišli do majhnega slapu. Odlična destinacija poleti, ker se slap nahaja v gozdu.

Za ogled Rabca sem parkirala na urejenem parkirišču tik pred recepcijo kampa, ko je bilo meseca aprila parkiranje še brezplačno in parkirišče dokaj prazno.

Priporočam ogled mesteca Labin, ki se nahaja pet kilometrov nad Rabcem, na 320 metrov nadmorske višine. Labin je bil naseljen že v srednjem veku, zaradi svoje zanimive zgodovine in očarljivega starega dela mesta privlači čedalje več obiskovalcev. Parkiranje je urejeno na večjem plačljivem parkirišču tik ob samem jedru mesta.

Stari Labin je danes znam kot mesto umetnikov, na njegovih ulicah pa boste lahko na vsakem koraku odkrivali zgodovino. Z vrha starega mesta je tudi čudovit razgled na Rabac.

Labinske znamenitosti; mestno obzidje, mestni trg,  mestna loža, glavna mestna vrata so iz 15. stoletja, stari top iz obdobja avstrijske vladavine, palača Battiala-Lazzarini, danes sedež Narodnega muzeja Labin, triladijska cerkev Rojstva Blagoslovljene Device Marije iz leta 1336, cerkev sv. Stjepana, labinsko gledališče, Podestatova palača, palača Scampicchio

Za enodnevni ali vikend izlet priporočam ogled mesta Rabac in Labin v pomladnih ali jesenskih mesecih, odsvetujem pa ogled v glavni turistični sezoni, le, če imate tu namen tudi dopustovati.

Fotogalerija

April 2023

 

 

 

 

Dodaj odgovor