Radovljica, Brezje

Srednjeveško mesto Radovljica je nastalo v 14. stoletju na rečnih terasah nad sotočjem Save Bohinjke in Save Dolinke, na nadmorski višini 491 metrov. Na vzhodnem delu je staro mestno jedro s cerkvijo ter graščino, novejši del mesta pa se širi proti severu.

Najlepši del mesta je prav gotovo pravokotni Linhartov trg, ki se nahaja v starem mestnem jedru. Linhartov trg je kot muzej na prostem, saj se na vsaki strani nahajajo lepo vzdrževane srednjeveške in renesančne meščanske hiše iz 16. pa vse do 18. stoletja. Med njimi lahko tako najdemo rojstno hišo Antona Tomaža Linharta, Vidičevo hišo iz leta 1634,  Šivčevo hišo z  renesančno arhitekturo, Malijevo hišo in 700 let staro cerkev sv. Petra.  

Največja stavba na trgu je Radovljiška graščina z baročno podobo. V graščini se danes v pritličju nahaja glasbena šola, v prvem nadstropju pa znameniti čebelarski muzej. Žal je bil v času mojega obiska (bila je sobota) zaprt, zato priporočam, da pred obiskom preverite njegov odpiralni čas. Zanimiva je tudi Lectarjeva hiša, v kateri je najstarejša radovljiška gostilna. Poznana je po znamenitih izdelkih iz lecta – okrašenega peciva, narejenega iz medenega testa. Danes so izdelki lahko predvsem dragocen turistični spominek. Na razgledni točki pa se na koncu trga ljubiteljem fotografije odpira pogled na dolino reke Save in Julijske Alpe.

Po ogledu mesta si lahko privoščimo kavo ali sladoled v eni od kavarn v starem mestnem jedru. Če ste ljubitelj dobrega piva, ali pa kave, priporočam bar Academia 2.0, ki se nahaja dobrih 500 metrov stran od starega mestnega jedra. Bar ima svoj karakter, izpod krošenj pa se vidi tudi stari del mesta.

Zadnja leta pa mesto množično vabi vse ljubitelje čokolade. Radovljiški festival čokolade je namreč edini pravi festival čokolade v Sloveniji. Okušate lahko raznolikost čokolade, spoznavate nove okuse in se srečate s čokoladnimi mojstri. Festival poteka tri dni: od petka do nedelje je vso mesto v znamenju dobrot iz čokolade.

Približno 3 kilometre  od Radovljice se nahaja  grad oziroma dvorec Podvin, ki se lahko pohvali s svojo bogato zgodovino. Grad je imel pomembno vlogo pri slovenski osamosvojitvi, saj so v njem izoblikovali slovensko ustavo. Žal že 10 let bolj ali manj objekt sameva in propada.

Na poti domov sem se ustavila še v vasici Brezje, ki je od Radovljice oddaljena 6 kilometrov. Največja znamenitost te vasice je bazilika Marije Pomagaj, ki služi kot slovensko narodno svetišče in je največji romarski kraj v Sloveniji, saj privablja romarje iz vse Slovenije in tujine. Bazilika je res veličastna, tako od zunaj, kot tudi od znotraj.

Obisk Radovljice lahko predstavlja lep enodnevni izlet. Škoda le, da je bil čebelarski muzej zaprt, saj bi si ga z veseljem ogledala.

                            

Fotogalerija

Dodaj odgovor