Riserva Naturale della Foce dell Isonzo (naravni rezervat ob izlivu Soče)

Isola della Cona je naravni rezervat, kjer se reka Soča izliva v Jadransko morje. Naravni rezervat je zamočvirjen predel, obdan z lagunami, kjer bivajo številne ptice ter druge vodne živali in rastline.

Do rezervata vodi pot preko Trsta, ki je od Isole della Cona oddaljen 40 kilometrov. Usmerimo se na avtocesto Venezia – Udine, avtocesto pa zapustimo na izvozu Monfalcone in sledimo odcepu za Foce dell’Isonzo.  Z avtomobilom se lahko pripeljemo do samega vhoda v park, kjer je urejeno manjše parkirišče. Avtomobil pa lahko tudi parkirate že prej na večjem parkirnem prostoru, nato pa se sprehodite do vhoda v park.


Znotraj naravnega rezervata se nahaja park s krožno urejeno sprehajalno potjo. Park ima postojanke (lesene razgledne hiške), ki so opremljene kot muzej. Okoli parka je speljana visoka lesena ograja, ki ima odprtine, kjer lahko obiskovalec »pokuka« skoznjo  in fotografira ali počaka na kakšnega ptiča, ki bo priletel mimo.

Pot je speljana ob travniku in nasipu ob reki in je primerna tudi za vozičke. Sprehajalna pot vam bo vzela dobro uro hoda. Obisk priporočam v suhem vremenu, saj pot ni asfaltirana, travnik ob poti pa je dokaj močvirnat. Možno se je sprehajati tudi po gozdu, kar pa odvsetujem. Jaz sem se kmalu obrnila, saj je zaradi zelo močvirnatega področja veliko mrčesa (zlasti komarjev) in tam vsekakor ni prijetno.

Za obisk parka je potrebno plačati vstopnino, ki znaša 5 evrov. Tik ob vhodu v park je nekaj igral za najmlajše in bife.

                                               
Izlet na izliv reke Soče, ki se zliva v morje, me ni prevzel, čeprav so me fotografije, ki sem si jih ogledala pred izletom, navdušile.  Lesene postojanke, ki so opremljene kot muzej so zanimive, poučne in ponujajo lep razgled na rezervat. Sama sprehajalna pot pa žal ob visoki ograji  zapira ves pogled, zato nisem bila navdušena nad videnim.

In še to smolo sem imela, da nisem videla prav nobenega ptiča od blizu, da bi ga lahko fotografirala – verjetno bi morala biti bolj vztrajna.

   

Dodaj odgovor