Šenturška gora in Viševca

Šenturška gora je naselje, ki se nahaja med Tunjiškim gričevjem in Krvavcem, na 671 metrih nadmorske višine. Na vrh vodijo številne nezahtevne  poti, najbolj zanimiva pa je od meseca decembra do februarja »stara« pot, ki vodi iz vasi Poženika, saj so ob poti postavljene na ogled jaslice. Do vrha, kjer stoji cerkev, boste potrebovali uro prijetne nezahtevne hoje, ki poteka večinoma v gozdu.

Vsake jaslice so unikat, izdelane pa so iz najrazličnejših materialov, ki jih večinoma izdelajo domačini sami, pa tudi drugi občani. Jaslice so opremljene s posebnimi tablicami z imeni in kraji razstavljavcev. Postavljanje jaslic ima že več kot desetletno tradicijo, do danes so jih našteli že 70.

Posebnost so jaslice z maketami Šenturške cerkve, grada Strmol in podobno. Vsak izdelovalec jaslic si sam izbere mesto, kamor bo postavil svoje jaslice. Nekatere skoraj ne opaziš, ker so skrite v zavetju skal, drevesnih debel ali štorov.

Na vrhu Šenturške gore, nekaj metrov pod cerkvijo, se nahaja gostilna, ki je daleč naokoli znana po dobri domači hrani in po okusnih domačih mesninah lastne proizvodnje. 

Nazaj v dolino pa nas je naša vodička, ki je doma iz teh krajev in pozna vsak kotiček bližnjice, popeljala po drugi poti, saj nam je za konec pripravila presenečenje. In res, na hribovski kmetiji, na robu naselja Viševca (477 m. nad.v.), 2 kilometra od Šenturške gore, so nas pričakale prav posebne jaslice.

Jaslice, ki smo jih obiskali na poti navzdol, so postavljene na površini kar 100 kvadratnih metrov. Vse to je delo pridnih rok gospe Helene, pri postavljanju pa so ji v pomoč mož ter njeni otroci. Vse objekte za jaslice je Helena izdelala sama, med drugim hlevček, lesene hiške, mlin, cerkev z zvonikom…

Vsak obiskovalec je navdušen in presenečen nad postavitvijo in gostoljubnostjo. Gospa jih vsako leto postavi z velikim veseljem za dušo, prav tako pa vsakega obiskovalca postreže s sveže ocvrtimi flancati.

Jaslice so ponoči osvetljene z lučkami in so na ogled od Božiča do svečnice, drugega februarja.

 

Prijeten in zanimiv pohodniški izlet. ‘Češnja na smetani’ tega izleta pa zagotovo gospa Helena in njene prečudovite jaslice.

Fotogalerija

Januar 2023

 

Dodaj odgovor