Slavnik

Slavnik je 1028 metrov visoka razgledna gora, ki se dviga južno od Kozine. Deset metrov pod vrhom se nahaja planinska koča. Na vrh vodi več označenih lahkih poti, med katerimi so ene bolj, druge manj strme.

Sama sem za izhodišče izbrala vasico Podgorje, kjer na vrh vodita kar dve poti; ena je položna, a daljša, druga pa bolj strma, a krajša.

Do Slavnika pridemo tako, da se z avtoceste Ljubljana-Koper usmerimo na izvoz Kozina, nato pa se po stari cesti peljemo v smeri Podgorja. V vasi Podgorje parkiramo na velikem urejenem parkirišču v bližini športnega igrišča. Parkirišče je plačljivo, a je plačilo simbolično v znesku 1 evro na dan.

S parkirišča se peš podamo do glavne ceste, ki ji sledimo do križišča, kjer nas planinske oznake usmerijo levo mimo kapelice. Vzpenjajoči asfaltirani cesti sledimo do naslednjega križišča, kjer nas kažipot za lažjo pot usmeri levo na makadamsko cesto. Tam pa lahko izberemo tudi bolj strmo pot, ki pelje v gozd.

Izberete lahko daljšo, a položnejšo pot ter boste do vrha potrebovali dobro uro in pol prijetne hoje. Hodimo po široki gozdni makadamski cesti, ki večinoma poteka skozi gozd. Občasno se po cesti pripelje tudi kakšen avtomobil, čeprav naj bi bila cesta z zapornicami zaprta za promet. Je pa makadamska cesta primerna tudi za gorske kolesarje.

Malo pred vrhom pridemo iz gozda na neporaščena pobočja Slavnika, kjer se pričnejo lepi razgledi. Čeprav se nahajate na Primorskem, je Slavnik tudi pozimi zasnežen. Sama sem ga obiskala v mesecu januarju, ko je bilo še nekaj zamrznjenih zaplat snega na sami poti in na vrhu. Previdnost in dobra pohodna oprema (tudi dereze) zato vsekakor niso odveč.

Če se vam bo zdelo, da sonce spodaj v dolini in na sami poti lepo greje ter da toplih oblačil in pokrival ne potrebujete, se boste lahko zelo ušteli. Ko se vzpenjate proti vrhu, je lahko prav prijetno toplo in vlada  popolno brezvetrje. Ko prispete malce pod vrh, pa zima pokaže svoje prave zobe. Burja zna kar močno pihati, zato je mraz še toliko bolj izrazit. Čeprav Slavnik leži na Primorskem, vsekakor priporočam, da nanj nikar ne hodite brez kape in toplih oblačil. Tudi poleti je pokrivalo zelo dobrodošlo, saj na vrhu sence ni.

Slavnik je primeren tudi za mlajše otroke, a ne priporočam, da se podate na izlet, ko že spodaj piha burja, ali pa v vročih poletnih dneh, saj sence zgoraj ni.

Nekateri Slavniku pravijo kar ‘primorski Triglav’, saj je najvišji vrh Primorske in je zelo priljubljena izletniška točka.

Tik pod vrhom stoji Tumova koča, ki je odprta tudi ob vikendih in praznikih. Planinska postojanka poleg pijače in domačih jedi ponuja tudi prenočišča. Vseeno vzemite kak prigrizek s seboj, saj se vam lahko zgodi, tako kot se je meni, da hrane v koči zmanjka oziroma delovanje kuhinje začasno prekinejo, verjetno zaradi prevelikega obiska. Ko sem ga obiskala, je bila nedelja, a sem se ob 13. uri morala zadovoljiti le s kavo, saj naročil za hrano niso več sprejemali. Čeprav kar pogosto hodim v hribe, se mi je to do sedaj pripetilo prvič.

Slavnik je prostrana travnata razgledna planota, kjer je ob jasnem vremenu čudovit razgled viden z vseh strani.  Krasen enodnevni izlet lahko dopolnite še z obiskom slovenske obale.

Fotogalerija

Januar 2022

Dodaj odgovor