Šmarjetna gora

Šmarjetna gora je hrib nad Kranjem, visok 646 metrov. Z vrha se ob jasnem vremenu odpre čudovit razgled na mesto Kranj, Julijske Alpe, Karavanke in Kamniško-Savinjske Alpe. Do vrha je speljana lepo urejena asfaltirana cesta, ki pelje skozi gozd, zaradi česar je možno Šmarjetno goro obiskati tudi z avtomobilom ali kolesom. Pohodniške duše pa lahko avtomobil parkirajo ob vznožju hriba in se nanj odpravijo peš, kar jih bo ‘stalo’ slabo uro hoje v klanec. Od vznožja do vrha lahko greste kar po asfaltirani poti, lahko pa na polovici poti zavijete levo na makadamsko pot, ki vas hitro popelje na vrh. Na sami gozdni cesti je nekaj odsekov, kjer lahko parkirate avtomobil, s tem pa lahko prihranite na času in si ogledate sončni vzhod ali zahod takrat, ko si to sami želite.

Na vrhu se nahaja hotel z urejeno teraso, kjer se lahko po naporni poti (ali dnevu) odpočijete na enem izmed tamkajšnjih ležalnikov, s pijačo ali prigrizkom v roki. Terasa z mizami in stoli je urejena in dostopna tudi v zimskem času. Za obiskovalce je lično urejen tudi zunanji samopostrežni bife,  a bodite pozorni na to, da boste imeli pri sebi drobiž, saj samopostrežni bife (oziroma avtomat) papirnatega denarja ne sprejema. Za najmlajše  so ob hotelu urejena igrala, tako da tudi njim, medtem ko se boste vi sladkali z vročim čajem, ne bo dolgčas. Vrh krasi tudi manjša obnovljena cerkev Sv. Marjete.

Gora je zelo priljubljena točka za hiter in kratek izlet, saj vzpon ni preveč naporen in fotografske navdušence hitro navduši s čudovitim razgledom. Za tiste, ki želite pričakati sončni vzhod, predlagam kar preživetje dneva in noči v tamkajšnjem hotelu; s tem sončnega vzhoda zagotovo ne boste zamudili.

Pa ne se ustrašiti, ko boste od blizu zagledali letalo, ki leti proti vam. Vrh Šmarjetne gore je namreč tako visoko, da lahko v letalih, ki vzletajo z brniškega letališča, skozi okna skorajda vidite potnike.

                

Januar 2019

Dodaj odgovor