Soboško jezero

Soboško jezero, ki mu domačini pravijo tudi Soboško oz. Prekmursko morje, leži v neposredni bližini Murske Sobote. Nekdanja gramoznica oziroma kamenšnica je danes postala priljubljena turistična točka. Jezero je veliko 32 hektarov in globoko tudi do 13 metrov.

Soboško jezero je projekt regijskega značaja, ki je finančno podprt z sredstvi Evropske unije in z razvojnimi sredstvi za regionalni razvoj. Tu je svoj novi dom našel zanimiv paviljon, v katerem se je Slovenija predstavila na milanskem Expu. S svojo zanimivo silhueto očara skoraj vsakega obiskovalca. Regijski promocijski center Expano se nahaja tik ob samem jezeru.

Na tem mestu je nastal sodoben turistični, gospodarski, športni in kulturni center za vse generacije. Soboško jezero predstavlja novo osrednjo točko pomurskega turizma, ki je od Murske Sobote oddaljeno le 3 kilometre. Tukaj boste zlahka aktivno preživeli cel dan.

V paviljonu Expano se nahajajo razstave, turistično-informacijski center, gostilna, trgovina in poslovno središče.  V Expanu lahko Pomurje doživite skozi edinstveno razstavo s pomočjo inovativne tehnologije. Žal sem sama jezero obiskala ravno v ponedeljek, ko so vrata paviljona za obiskovalce zaprta. Pred paviljonom se nahaja kavarna z veliko teraso, ki ponuja čudovit pogled na jezero.

Ob delu jezera je lepo urejena brezplačna plaža. Čeprav  jezero nima statusa kopalnih voda, je kopanje  možno na lastno odgovornost, domačini pa se tu radi kopajo. Bilo je že tudi nekaj utopitev, a na neurejenem delu jezera. Naravne sence v okolici jezera ni.

Jezero je priljubljeno med ljubitelji vodnih športov, poskusite se lahko v veslanju, ali vožnji kajaka oz. kanuja. Če ujamete ugoden veter, se lahko preizkusite tudi v jadranju, supanju ali surfanju. Jezero imajo radi tudi ribiči. Okolica jezera ponuja tudi druge različne športne aktivnosti na kopnem, kot so igre z žogo, kolesarjenje, del parka pa je namenjen tudi najmlajšim z izbranimi igrali.

Le nekaj metrov stran od paviljona se nahaja motorični park, kjer lahko krepite svojo motorično sposobnost. Ob jezeru so na voljo lesene hišice z vgrajenim kaminom, namenjene različnim praznovanjem in druženjem na prostem ter manjši gostinski lokal na prostem, s katerega se ponuja lep pogled na paviljon z zanimivo arhitekturo.

Čeprav je jezero rezultat človekovega posega v prostor, je danes lepo zlit z naravo. Poleg čudovite narave, sprehajalnih poti in izobraževalnih vsebin ponuja še številne športne in kulturne aktivnosti in predstavlja čudovit prostor za počitek in sprostitev.

Fotogalerija

Dodaj odgovor