Štanjel

Štanjel bi lahko na kratko poimenovali kar »slovenski Kras v malem«.

Gre za slikovito kraško naselje v občini Komen, ki leži na 363 metrov visokem griču. Značilnost naselja so ozke ulice s kamnitimi hišami, vasico pa obdaja obzidje z vhodnimi stolpi, v katerem stojijo grad, gotska cerkev z značilnim zvonikom in čudovit Ferrarijev vrt.

Štanjel je eno izmed najstarejših naselij na Krasu, prepoznavno po svojem starem jedru. Od Ljubljane je oddaljeno 90 kilometrov. Vasica ima prekrasen pogled po celotni kraški pokrajini. V času mojega obiska vreme ni dopuščalo lepega razgleda, zato razglednih fotografij s tega izleta žal nimam.

Kraj je bil prvič omenjen leta 1402. Značilno obrambno obzidje je iz 15. stoletja, prebivalce pa je ščitilo pred turškimi vpadi. Izrazitejši razvoj je naselje doživelo v 16. in 17. stoletju, iz tega časa pa izvira tudi večina arhitekturnih značilnosti. Štanjelski grad je bil sezidan že v srednjem veku – kasneje so ga razširili in mu dali današnjo renesančno podobo.

Čeprav je vasica na prvi pogled majhna, se pod njenim okriljem skriva bogata dediščina. V času med svetovnima vojnama je vasici dal velik pečat arhitekt in njen tedanji župan Maks Fabiani. Posegi v staro naselje so bili usmerjeni v prilagoditev potrebam sodobnega življenja – starejše hiše je Fabiani funkcionalno preuredil, pri tem pa pustil podobo štanjelskih ulic nedotaknjeno.

Vila Ferrari je ime za sklop hiš v vzhodnem delu Štanjela, ki ga je Fabiani uredil za svojega svaka Enrica Ferrarija, zdravnika iz Trsta, v nekdanjih Ferrarijevih hišah pa danes živijo domačini. Vila Ferrari z vrtom je pravcata zelena obogatitev obzidanega Štanjela. Vrt je turistična atrakcija, ki je v zadnjih letih priljubljen tudi med mladoporočenci kot idiličen kraj za izvedbo poroke.

Med 2. svetovno vojno je bilo naselje delno požgano, grad pa močno poškodovan. Obnova gradu se je začela v 60. letih prejšnjega stoletja in se izvaja še danes.

V Štanjelu se nahaja že omenjeni kulturni spomenik Ferrarijev vrt, ki je bil po načrtih Maksa Fabianija zgrajen med obema vojnama kot del vile Ferrari, ter številne druge znamenitosti. Grad Štanjel predstavlja stari del naselja. Sestavljen je iz gostilne, kjer lahko okusite kraške jedi in kavarne, kjer lahko popijete odlično kavico.  Mimogrede: simbol Štanjela je edinstven zvonik z limonastim ostrešjem- Domnevno najstarejša stavba je t. i. kraška hiša iz 14. oziroma 15. stoletja, kjer so za osnovni gradbeni material uporabili kamen. V njej si danes lahko ogledate etnološko zbirko.

Med obiskom Štanjela se lahko sprehodite po sloviti Fabianijevi poti, prav tako pa si kulturni navdušenci lahko ogledate razstavo del umetnika Lojzeta Spacala.

Lahko pa se peš ali z avtomobilom podate še v bližnjo vasico, kjer nad idilično vasico Branik stoji mogočni grad ⇒ Rihemberk.

Konec tedna ulice Štanjela zaživijo s ponudbo številnih lokalnih čebelarskih in drugih izdelkov ter domačih izdelanih obrtniških spominkov.

Obisk Štanjela je priporočljiv v vseh letnih časih, a najlepše je spomladi, ko Ferrarijev vrt zacveti in pozeleni. Parkirate lahko spodaj pod vasico na urejenih parkiriščih.

Ker ima vasica romantičen pridih, je lahko obisk Štanjela odlična ideja za enodnevni romantični izlet v dvoje – seveda pa je primeren tudi za vse tiste, ki iščete umirjen kraj in hiter umik iz vsakodnevnega mestnega vrveža.

Fotogalerija

Februar 2020

Dodaj odgovor