Stari vrh

Stari vrh je 1217 metrov visoka vzpetina v Škofjeloškem hribovju med Poljansko in Selško dolino. Od Ljubljane je oddaljena 35 minut vožnje, dostopna pa je po cesti iz Škofje Loke 20 kilometrov stran. Do cilja pridemo tako, da se peljemo proti Železnikom, a le do vasi Praprotno, kjer nas oznake za Stari vrh usmerijo levo na cesto, ki nas nato pripelje do vznožja samega smučarskega centra. Opazimo lahko večje parkirišče pri spodnji postaji 6-sedežnice, kar je v času smučarske sezone izhodišče za prestop na sedežnico.

V času, ko je namesto snega v ospredju pohodništvo, pa lahko parkiramo višje in sicer nadaljujemo z vožnjo mimo spodnje postaje 6-sedežnice po asfaltirani cesti še nekaj metrov, ko pridemo do križišča in zavijemo ostro levo v smeri vasi Zapreval. Nadaljujemo proti vasi Javorje, kjer opazimo oznake za gostišče Stari vrh – na tem parkirišču ob cesti lahko parkiramo.

Smučišče ima 55 hektarjev razgibanih smučišč, skupno 12 kilometrov prog; od tega je 4 kilometre prog modrih, 6 kilometrov rdečih, 2 kilometra črnih prog pa sta namenjena le najbolj zahtevnim smučarjem. Smučišče ima tudi ogrevano 6-sedežnico, 4 vlečnice ter tekoči trak za najmlajše.  Smučišče obiskujejo predvsem ljubitelji rekreativnega smučanja in je namenjeno vsem generacijam in ljubiteljem smučanja, tako začetnikom kot tudi zahtevnejšim smučarjem. Poseben čar smučišča pa predstavlja tudi organizirana nočna smuka in nočno sankanje.

Na vrhu 6-sedežnice, 1032 metrov visoko, se nahaja gostišče in penzion Stari vrh. V njem se nahaja restavracija, iz nje pa se razprostira čudovit razgled na Karavanke in Kamniško-Savinjske Alpe. Drugo gostišče na Starem vrhu se nahaja tudi spodaj tik ob spodnji postaji 6-sedežnice.

Pred leti, ko so bile zime še bele, sem rada smučala tu. Smuka je bila odlična, ker so bile odprte vse proge. Zadnjih nekaj let pa je zaradi blagih zim smučišče večinoma delno zaprto, med njimi tudi meni najljubšo proga, ki je najdaljša in najširša. Zaradi tega smo se smučarji primorani voziti samo po eni strani smučišča, posledično nastajajo večje gneče na progah in v vrstah za vlečnice, proge pa so že do poldneva večinoma  razrite.

Ker je Stari vrh poznan tudi po sprehajalnih in pohodniških poteh, ga sedaj raje obiščem izven smučarske sezone. Veliko lepše se je ob smučarskih progah sprehoditi in uživati v neokrnjeni naravi. Stari vrh je namenjen tudi zabavi za vso družino, saj se lahko v poletnih dneh zabavate v družinsko-adrenalinskem parku oziroma urejenem igrišču, kjer vas pričakajo prijazni inštruktorji.

Stari vrh je hrib za vse tiste, ki želijo malo več odmika od ljudi, saj je tu turistov še posebej v času pohodništva  malo, kljub čudoviti naravi, ki ga obdaja.

Fotogalerija

Dodaj odgovor