Sv. Jakob nad Preddvorom (Dom Iskra)

Do koče, ki se nahaja na 961 metrih nadmorske višine in stoji pod vrhom Potoške gore, vodi kar nekaj poti. Vse so označene kot lahke, vsem pa predstavlja izhodišče Potoče (na 520 metrih nadmorske višine).

S potjo začnemo tako, da se zapeljemo v Preddvor, mimo jezera Črnava, nato pa pred Domom starejših občanov zavijemo levo na večje makadamsko parkirišče. S parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti, ki nas pripelje do manjšega križišča, ta pa vodi proti planinski koči Iskra na Jakobu. Med potjo prispemo nato tudi do manjše jase, kjer se nahaja čebelnjak.

S hojo lahko nadaljujemo po markirani poti skozi gozd, ki je malce bolj strma, koreninasta in večkrat preči gozdno cesto. Lahko pa se odločimo in vzpon nadaljujemo po daljši in bolj položni poti, ki vodi po široki gozdni cesti. Sama sem se kar sproti odločala, po kateri poti bom hodila, zato da je bil vzpon malce bolj zanimiv – hoja malce po gozdu in malce po gozdni cesti. Do vrha boste potrebovali dobro uro hoje.

Pred kočo stoji cerkev Svetega Jakoba, ki je bila prvič omenjena že leta 1415. Hrib, ki je priljubljen med pohodniki, je dobil ime po istoimenski cerkvici, ki stoji na samem vrhu.

Izpred cerkve se odpira lep razgled na Kranjsko polje in Julijske Alpe. Prav tako je lep razgled z doma, od koder se lepo vidi na Gorenjsko ravnino in jezero Črnava. Dom poleg lepega razgleda nudi pohodnikom tudi pijačo in hrano.

Pot na Sveti Jakob predstavlja prijeten vzpon, ki je primeren tudi za družine. Da bo izlet popoln in zapolnil ves dan, priporočam še postanek ob idiličnem jezeru Črnava, ki se nahaja v neposredni bližini (več o tem pa v ločenem prispevku).

Fotogalerija

 

Dodaj odgovor