Sv. Jošt

Sv. Jošt leži nad Kranjem, in sicer 845 metrov visoko, nekaj kilometrov stran od Šmarjetne gore. Z vrha, na katerem stoji cerkev Sv. Jošta, se nam odpre lep razgled po delu Gorenjske, na Ljubljansko kotlino, Karavanke in Kamniške Alpe. Na vrh pelje veliko pešpoti, možno pa se je do cerkvice pripeljati tudi z avtomobilom ali kolesom po asfaltirani cesti., vendar je zadnji del ceste dokaj ozek in strm.  Vse poti so dokaj lahke in vodijo skozi gozd.

                         

Do Sv. Jošta se lahko iz Ljubljane pripeljemo po stari cesti, ki vodi proti Kranju. Pri prvem semaforju pred Kranjem zavijemo na levo proti ⇒ Šmarjetni gori. Pri krožnem križišču se odcepi cesta desno za Šmarjetno goro, mi pa nadaljujemo naravnost in zavijemo desno na naslednjem večjem križišču v smer proti Sv. Joštu. Ob cesti, ki pelje na Sv. Jošt, je nekaj manjših parkirišč, kjer lahko parkirate. Prvo parkirišče je pred naseljem Pševo. Med tednom parkiranje ni težavno, problemi pa se lahko pojavijo čez vikend, saj je hrib zelo priljubljena izletniška točka, ki je ob lepem vremenu precej oblegana. Predlagam, da se ob vikendih in sončnem vremenu na Sv. Jošt odpravite bolj zgodaj.

Opisala bom Sodlarjevo pot na klopci, po kateri sem se do vrha odpravila sama. Hoje je približno 50 minut. S parkirišča prečkamo cesto, vzporedno z njo hodimo nekaj minut, ki se najprej vzpenja ob njej, nato pa za manjšim travnikom zavije desno na travnik in preide v gozd. Poti so dobro označene, med hojo pa izberemo pot ob kateri so oznake »na klopca«. Na nekaterih delih je malo bolj strma, nekje malo bolj ozka, en del poti so korenine, en del kamenje, večji del pa lepa gozdna pot, zato primerna obutev in pohodne palice ne bodo odveč. Pot je razgibana, na njej pa je postavljenih nekaj klopi za počitek. Na približno polovici poti, se pot združi z ostalimi. Tik pod vrhom se gre mimo starejše hiše, ki je danes taborniški dom.

                           
Hrib je priljubljen tudi za mlade družine, saj se na vrhu poleg cerkve nahaja lepo urejeno otroško igrišče. Na vrhu lahko v Domu na Joštu tudi kaj pojeste ali poležite na ležalnikih in uživate ob lepem razgledu. Slaba stran v hladnejših dnevih je le ta, da je večji del letnega vrta v senci, je pa zato v poletnih mesecih tam toliko bolj prijetno. Obisk Sv. Jošta je primeren v vseh letnih časih, predvsem v suhem in sončnem vremenu. V mokrih dneh zna biti teren zelo spolzek, zato bi ga odsvetovala.  

Sv. Jošt je za Gorenjce nekaj podobnega kot je Šmarna gora za Ljubljančane. Pri obeh je razgled čudovit, ob jasnem vremenu pa se vidi daleč na vse strani.  

 

Marec 2019

Dodaj odgovor