Trojiško jezero in cerkev Svete Trojice

Trojiško jezero (oziroma nekdanje Gradiško jezero) se nahaja v neposredni bližini naselja Sveta Trojica v Slovenskih goricah. Sveta Trojica je gručasto, razpotegnjeno naselje, ki se proti zahodnemu delu strmo spušča proti jezeru. Sveta Trojica stoji v bližini križišča cest, ki potekajo v smeri Maribora, Lenarta in Gornje Radgone.

Trojiško jezero je umetno jezero, ki je nastalo z zajezitvijo potoka Velka v drugi polovici 19. stoletja. Veliko je okoli 50 hektarjev in globoko do 5 metrov. Jezero je namenjeno predvsem ribolovu in ribogojstvu – v zadnjem času pa postaja vedno bolj priljubljena turistična, pohodniška in izletniška točka.

Okoli jezera je speljana 3 kilometre dolga sprehajalna pot, ob katerih se nahaja okoli 20 označenih energijskih točk. Na pobočju griča ob jezeru in pod cerkvijo se namreč nahaja več zdravilnih energijskih točk. Posebna energijska točka, ki velja za eno najmočnejših na tistem območju, je točka pri kapelici ob jezeru.

Sprehod lahko začnete v centru Svete Trojice, prav pri cerkvi – do jezera boste prišli v dobrih 10 minutah. Lahko pa parkirate spodaj ob jezeru, na makadamskem parkirišču.

Ob ugodnem vetru je na jezeru možno deskanje, pozimi pa tudi drsanje. Ob jezeru je postavljenih nekaj klopi, žal pa tam nisem zasledila gostinskega lokala ali vsaj manjšega bifeja, kjer bi lahko popil vsaj kavico.

Poseben čar daje jezeru romarska cerkev Svete Trojice, ki stoji na griču tik nad jezerom in obdana z zelenjem.  S svojimi tremi zvonovi že od daleč pozdravlja domačine in ostale popotnike.

Hrib, na katerem stoji danes samostan in cerkev Svete Trojice, se je prvotno imenoval Porčki vrh. Ko so med letoma 1636 in 1640 tam postavili cerkev Svete Trojice, se je kraj preimenoval v Sveta Trojica v Slovenskih goricah. Ker so ljudje večkrat videli na vrhu hriba goreti tri luči ali tri zvezde nenavadnih oblik, so na tem mestu postavili cerkev Svete Trojice z tremi zvonovi. Zaradi velikega števila romarjev so leta 1854 Sveto Trojico prevzeli frančiškani, ki z njo upravljajo še danes.

Če dobro pogledate na streho cerkve, boste lahko na dimniku zagledali veliko štorkljino gnezdo. 

   

Fotogalerija

Izlet ,Avgust 2020

Dodaj odgovor