Vipava

Vipava leži v zgornjem delu Vipavske doline, ob številnih izvirih reke Vipave. Od Ljubljane je oddaljena 75 kilometrov. Zaradi številnih izvirov, ki jih ima mesto, so prebivalci na tem območju zgradili kar 25 mostov. Ravno zaradi mnogih mostov pravijo Vipavi tudi ‘slovenske Benetke’.

Le nekaj metrov stran od Glavnega trga se nahajata dva osrednja izvira reke Vipave: Podfarovž in Podskala. V Podskali za Lanthierijevim gradom je tudi izvir reke Vipava.  Poleg omenjenih pa jih je še kar nekaj, ki so prava posebnost mesta in naravna znamenitost.

Mesto se nahaja v zavetju Nanosa, na zahodnem in južnem obrobju pa ga obdaja razgiban in slikovit svet vipavskih brd, ki nudi odlične pogoje za uspevanje vinske trte. Vipava je bila poseljena že v rimskem obdobju, v pisnih virih pa se prvič omenja leta 1376. Mesto Ima zanimivo in lepo ohranjeno mestno jedro, ki  je znano po mnogih kulturnih in naravnih zanimivosti. Večje mestne znamenitosti so tako Stari grad, Lanthierijev grad, cerkev svetega Štefana in stolpa utrdbe Tabor. Dolina je na obeh straneh ujeta med visoke kraške planote. Od vzhoda proti zahodu se nad dolino tako dvigujejo planote Nanos, Hrušica in rob Trnovskega gozda. To, da tukaj piha burja, drži, zato v zimskem času ne pozabite na šal in kapo.

Vipava je znana tudi po odlični kulinariki, v njej pa lahko najdete precej dobrih gostiln in restavracij. 

 

Najbolj pa me je navdušil grad Vipava oziroma razgled z njega, zato zelo priporočam njegov obisk. Grad se nahaja na manjšem griču Stari grad nad mestom.  Zgrajen je bil v 12. stoletju, danes pa so od njega ostale le še ruševine. Z njega je čudovit razgled na Vipavsko dolino, mesto Vipava in hribovje, ki le-to obdaja. Iz mesta do gradu boste potrebovali dobrih 20 minut nezahtevne hoje. Od cerkve nadaljujemo po cesti v jugovzhodni smeri in se usmerimo na asfaltno cesto z oznakami Nanos/Grad. Cesta je označena z markacijami in se prične vzpenjati mimo stanovanjskih hiš. Čez nekaj minut se usmerimo na makadamsko pešpot, ki pelje v gozd. Po krajšem vzponu skozi gozd hitro pridemo do razpotja in že lahko zagledamo pred seboj grad.

Sprehod skozi čudovito mestece in na koncu še do gradu je lahko čudovit enodnevni izlet. V času mojega obiska ‘na mojo srečo’ ni bilo burje, zato je bil izlet popoln.

Fotogalerija

Marec 2020

Dodaj odgovor