Viševnik

Viševnik je 2050 metrov visoka gora, ki se dviguje severozahodno od Rudnega polja na Pokljuki. Z vrha se odpira lep razgled na Pokljuko in večino najvišjih vrhov Julijskih Alp.

Do Viševnika pridemo tako, da se iz Ljubljane peljemo v smeri proti Bledu. Na Bledu nas pri semaforju oznake za Pokljuko usmerijo na desno – v nadaljevanju se peljemo skozi vasico Gorje, mimo opuščenega smučišča Zatrnik, in nato do našega cilja Rudnega polja na Pokljuki. Cesta, ki pelje na Pokljuko, je zelo široka in asfaltirana, parkiramo pa lahko na velikem parkirišču, tik poleg športno rekreacijskega centra.

Od tu naprej se podamo na makadamsko cesto, ob kateri je možno opaziti kažipote za Triglav. Cesta se rahlo vzpenja in po 10 minutah nas kmalu pripelje do manjšega smučišča, ki je zelo priljubljeno med družinami. Nato nadaljujemo po markirani pešpoti, tik ob robu smučišča, in hodimo poleg vlečnice vse do vrha smučišča. Ko prehodimo pot ob vlečnici, nadaljujemo po poti, ki preide v manjšo strmo dolino. Čez nekaj časa se pot zravna in nas mimo opuščene lovske opazovalnice pripelje na  razpotje. S hojo nadaljujemo naravnost po spet bolj strmi poti, kjer se nam odpre lep razgled na spodnje Bohinjske gore. Planinska pot se nato naprej vzpne skozi pas rušja. Ko se rušje konča, pridemo na bolj strmo travnato pobočje. Sledi kratko, a strmo prečenje kamnitega pobočja in po nekaj korakih prispemo na končno razgledno točko.

Prvi del poti je sestavljen pretežni iz hoje v senci in v gozdu, drugi del poti pa poteka večinoma na soncu – seveda v primeru sončnega vremena. V poletnih dneh, ki so čez dan bolj vroči, zato zelo  priporočam bolj zgodnjo uro za vzpon. V zimskem času pa je zgornji del poti izpostavljen plazovom, velika pa je tudi nevarnost zdrsa. Pot je sicer označena kot lahka, vseeno pa boste potrebovali kar nekaj kondicije zanjo in dve uri časa za pot v  eno smer.

Na vrh Viševnika vodi kar nekaj poti, izbira je vaša. Poti so večinoma označene kot lahke, nekaj pa jih je tudi delno zahtevnih. Najbolj priljubljen vzpon je sicer iz smeri Pokljuke.

Ker je Viševnik tehnično sorazmerno lahko dostopen vrh, je zagotovo eden bolj priljubljenih dvatisočakov pri nas. Nudi čudovit pogled na Triglav, Mali in Veliki Draški vrh ter Debelo Peč. Ima pa tudi čudovit razgled na samo Pokljuko.

Na pot si vzemite malico in dovolj tekočine, saj koče na Viševniku ni. Lahko pa se odpočijete ob prihodu nazaj v dolino kar na terasi Hotela Center s pogledom na pokljuške biatlonske proge.

Sama sem se z Rudnega polja podala kar z avtomobilom do koče na Uskovnici, približno 15 minut vožnje po makadamski cesti. Peš bi do tja potrebovali slabo uro nezahtevne hoje v eno smer (več o čudoviti planoti Uskovnici v ločenem prispevku).

Viševnik je prostrana gora s čudovitimi razgledi, dovolj časa vam bo ostalo tudi za uživanje v dolini.  Za sprehode in uživanje v naravi, Pokljuko vsekakor zelo priporočam.

Fotogalerija

Dodaj odgovor