Celjska koča/Grmada nad Celjem

Celjska koča se nahaja pod Tolstim vrhom, na 652 metrih nadmorske višine. Do koče vodi veliko pohodnih poti, najbolj priljubljena pa je pot, ki vodi iz Zagrada.

V Zagradu lahko parkiramo v bližini gasilskega doma, na urejenem večjem parkirišču. Markacije nas nato usmerijo sprva na asfaltno pot, ki se v naselju hiš začne vzpenjati. Kmalu pridemo do številnih stopnic, ki vodijo do spominske hiše popotnice in pisateljice Alme M. Karlin. Od tu dalje nadaljujemo po široki razgledni makadamski cesti, kjer imamo ves čas lep pogled na Celjski grad.

Makadamska cesta nas nato pripelje na gozdna pot, ki nas vodi vse do Trobiševe bukve. Malo naprej za drevesom se pot levo odcepi proti Pečovniški koči, hojo pa lahko nadaljujemo naravnost naprej po makadamski cesti, ki nas pripelje do vznožja travniškega hriba.  Obe poti vodita do Celjske koče in sta nezahtevni; prva pot se bolj strmo vzpenja po široki kolovozni poti, druga pot se vzpenja po strmem travniškem bregu.

Od izhodišča do koče boste potrebovali uro in deset minut zmerne hoje. Pot je ves čas vzpenjajoča, še posebej zadnji del in začetek poti, kjer je potrebno prehoditi kar nekaj več kot 100 stopnic. Do Celjske koče se lahko pripeljete tudi z avtomobilom ali kolesom.

Ob Celjski koči se nahaja pustolovski park, letno sankališče, možno je tudi preizkusiti svoj pogum in se spustite po zip-line jeklenici. Obisk Celjske koče je priljubljen tudi pozimi, saj se tu nahaja pravo malo smučišče. V koči se nahaja restavracija, z letne terase je lep pogled na veliki križ in vrh Grmade nad Celjem, ki je visoka 718 metrov.

Če smo že tako blizu, se splača zaviti tudi na Grmado, s katere je čudovit razgled na Celje, Posavsko hribovje, ob lepi vidljivosti pa lahko pogled seže vse do Julijcev, Karavank in Kamniško-Savinjskih Alp.

Pot proti Grmadi od Celjske koče vodi po gozdni nezahtevni poti, kjer se sprehodimo do Pečovniške koče, ki je oddaljena približno 15 minut hoje. Od koče nadaljujemo s potjo po gozdni poti, ki se sprva zložno vzpenja proti vrhu Grmade. Prijetna pot pa po petnajstih minutah preide v strm vzpon po skalnatem pobočju in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na sam razgledni vrh.

Na vrhu, poleg križa, se nahaja vpisna skrinjica in zvon želja. Čeprav je pot do Celjske koče in naprej na Grmado označena kot nezahtevna, je zaradi svoje strmine (na nekaterih delih) in številnih stopnic kar utrujajoča, zato je dobrodošel postanek vsaj v eni od omenjenih koč. Ves trud pa je poplačan s čudovitimi razgledi in lepo naravo.

Med sestopom z Grmade lahko do našega izhodišča v Zagradu zavijemo že pri Pečovniški koči, in sicer na markirano gozdno cesto. S tem malce skrajšamo pot in obidemo Celjsko kočo.

Lep pohodniški izlet lahko zaključimo z obiskom ⇒ Celjskega gradu in postankom v ⇒ knežjem mestu, ki ga je bilo ob lepem vremenu občudovati tudi z vrha. 

Fotogalerija

Marec 2024

Dodaj odgovor