Celje – Adventni čas

Na lučke v Celje se lahko odpeljemo kar z vlakom, saj iz Ljubljane v Celje vozi potniški vlak dokaj pogosto, vožnja traja slabo uro in pol, ob vikendih pa je vozovnica za vlak cenovno zelo ugodna.

V trenutku, ko se pripeljete v knežje mesto, in ko izstopite iz vlaka, se že skoraj nahajate v čarobno okrašenem starem mestnem jedru, na t. i. Severnem polu – za to je potrebno praktično prečkati le glavno cesto. Priljubljena družinica snežakov se namreč nahaja na čudovitem Krekovem trgu.

Obiskovalci lahko med drugim občudujejo več kot štirideset smrek, od tega sta dve visoki kar 12 metrov in stojita na Trgu celjskih knezov ter na Krekovem trgu.

Slomškov trg krasi čudovit adventni venec, tu se nahaja tudi glasbena šola s svojo izvirno novoletno smrečico.

 

Pravljična dežela, ki zaživi sredi decembra in je priljubljena zlasti med otroki, se nahaja na Glavnem trgu. Ulice starega mestnega jedra so polne vonja po prazničnih dobrotah in vročih napitkih. V času prazničnega sejma je možno kupiti izdelke lokalnih umetnikov in drugih domačih ponudnikov. Večino prireditev se odvija na prostem, za vsakogar pa se na tem mestu najde nekaj.

Nabrežje Savinje je okrašeno z lampijoni, kar je tradicija že zadnjih deset let. Program pravljičnega Celja poteka 30 dni in je namenjen različnim generacijam.

V starem mestnem jedru se nahaja kar nekaj znamenitosti: Celjski dom, Hotel Evropa, Slovensko ljudsko gledališče, Pokrajinski muzej Celje, Vodni stolp, Marijina cerkev, Narodni dom, Knežji dvorec, cerkev Sv. Daniela in druge. Prepoznavna in zelo pogosto fotografirana skulptura na Krekovem trgu je kip popotnice in pisateljice Alme M. Karlin, ki ponazarja, kako Alma odhaja na železniško postajo v svet.

Mesto grofov je bogato s pestro zgodovino, zato se splača zaviti v celjske muzeje, ki vabijo na sprehod skozi različna zgodovinska obdobja.

Ker pa samo mesto ni veliko, je možno stari del hitro obhoditi (če seveda ne boste obiskali katerega od muzejev), zato predlagam ogled čudovitega ⇒Starega gradu. Na Stari grad se lahko zapeljete s taksijem ali avtobusom, ki vozi izpred glavne železniške postaje, ali pa se na grad podate kar peš.

Preden se odpravite na grad, preverite odpiralni čas za obiskovalce gradu, saj je grad od znotraj še lepši in ponuja čudovit pogled na Celje.

December 2023

 

 

 

Dodaj odgovor